Čemu oholost, ta mi smo od zemlje stvoreni i u zemlju ćemo biti vraćeni

0
816

sand running through hands of woman - KnowledgePoint KnowledgePoint

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prenosi se od Ebu Musaa el-Eš'arija da je rekao: ”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posjetio je jednog beduina i on ga je ugostio, pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prije nego što je otišao od njega, rekao: ‘Dođi i ti kod nas.’ (Htio je da mu uzvrati na ukazano gostoprimstvo i dobročinstvo). I nije prošlo puno vremena, a beduin je došao u Medinu, pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Iznesi svoju potrebu.’ Beduin je rekao: ‘Potrebna mi je deva za jahanje i koza radi mlijeka za moju porodicu.’

Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Zar ne možete biti poput starice iz Benu Israila?’ Rekli su: ‘Allahov Poslaniče, a ko je starica iz Benu Israila?’

Rekao je: ‘Kada je Musa, alejhis-selam, krenuo sa Izraelćanima iz Egipta, zalutali su, pa je upitao: ‘Šta je ovo?’ Njihovi učenjaci su rekli: ‘Jusuf, alejhis-selam, je na samrti ostavio oporuku da ne napuštamo Egipat dok ne ponesemo i njegovo mrtvo tijelo sa sobom.’ Musa, alejhis-selam, upitao je: ‘Ko zna gdje mu je kabur?’ Rekli su: ‘Starica iz Benu Israila’, pa je poslao po nju. Kada je došla, rekao joj je: ‘Pokaži mi Jusufov, alejhis-selam, kabur.’ Starica je rekla: ‘Neću dok ne ispuniš moj zahtjev.’ Musa, alejhis-selam, upitao je: ‘A koji je tvoj zahtjev?’ Rekla je: ‘Da uđem s tobom u Džennet.’ Musa, alejhis-selam, je odbio (jer on nema moć da dodjeljuje bilo kome Džennet ili Džehennem), pa mu je Allah objavio da ispuni njezin zahtjev i on je to učinio. Nakon toga, ona ih je odvela do jednog jezera ili močvare, pa im je rekla: ‘Isušite ovo mjesto.’ Pa su isušili močvaru i izvadili Jusufovo, alejhis-selam, tijelo i izvršili njegov zavjet.” (Ibn Hiban u Sahihu, Hakim u Mustedreku, šejh Albani je ovu predaju ocijenio vjerodostojnom)

Pogledajte poniznosti i skromnosti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem! Uzdignut je iznad sedmog neba i došao je do mjesta do kojeg nikada ni jedno stvorenje nije došlo, ali kad se vratio na zemlju, ostao je ponizan i skroman.

Svratio je u šator kod beduina koji je bio nepoznat i čuvao je njegovo dobročinstvo i gostoprimstvo, pa mu je rekao da dođe da ga nagradi. Pa šta je onda sa nama?! Kada neko od nas ima skupocjeno luksuzno auto, uzdiže se i oholi poput Karuna u Egiptu, a kada stekne diplomu i akademsko zvanje, umišlja da je jedan od pisara ”objave”, i ne želi da ga zovu i spominju po imenu, već po tituli: doktor, magistar, šejh, akademik i sl.

Ljudi, budimo ponizni, ta mi smo od zemlje stvoreni i vratit ćemo se u zemlju. Ovaj svijet je most preko kojeg trebamo preći na Ahiret, zato ne dozvolimo da nam dunjaluk bude glavna briga. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ostao je zbunjen kada je beduin, kojem je otvorio vrata i dao mogućnost da zatraži šta želi, zatražio devu i kozu.

Rad je legitimna i propisana stvar i nema ništa loše u prikupljanju imetka i bogatstva, ta sramota je da čovjek bude na teret drugim ljudima, ali postoji ogromna razlika između imetka i novca koji se nalazi u tvojoj ruci i onoga koji se nalazi u tvom srcu.

Stoga, neka vaše želje i težnje budu uzvišene poput težnji starice iz Benu Israila, a ne poput težnji beduina iz spomenute predaje.

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.