Budite iskreni Božiji robovi

0
63
Slikovni rezultat za honesty
Stječite korisno znanje, činite dobra djela, poučavajte ljude mudrosti i budite strpljivi na neprijatnostima kojih ćete dopadati na tom putu….
Ako tako postupite, vi ste Božiji. Budite svjetiljke koje će rastjerivati tamu noći, pozivajte na Pravi put, odvraćajte od poroka, pozivajte u vrijednosti, popravljajte stanje na Zemlji i budite omiljeni na nebesima, pa ćete biti Božiji. Savjetujte narod, proučavajte ih vjeri na lijep način, omilite im Gospodara, probudite u njima želju za ahiretom i bit ćete mudri, iskreni učenjaci. Budite ponizni prema svijetu, milostivi, sažaljivi, posjećujte bolesne, olakšavajte nevoljnicima, hranite gladne, pomažite siromašnima i potrebitima, stanite uz obespravljene, a sve su to osobine Božijih robova.Kada je riječ o iskrenim učenjacima praktičarima, dovoljno je za njih reći da su Božiji, to je najljepša pohvala i najsadržanija biografija. Nije čast i slava u tome da se pripiše nekom mjestu niti plemenu, već Allahu, Gospodaru svjetova.

Izraz „Božiji“ učenjaci tumače na nekoliko načina. Neki dobri prethodnici govorili su da ovaj izraz označava čovjeka koji žudi za ahiretom, a susteže se od ovosvjetskih dobara. Neki kažu: „Izraz ‘Božiji’ odnosi se na čovjeka koga vidiš pa spomeneš Allaha, a kad se s njim družiš, sasvim se upoznaš s Poslanikovim, s.a.v.s., načinom življenja i ophođenja.“ Neki, opet, vele: „Onaj ko ti omili Allaha, potakne te na bogobojaznost, ukaže ti na ispravno i odvrati te od zla, on je Božiji.“

Da bi čovjek dostigao ovaj stupanj, mora biti uvijek iskren, nikad ne smije uraditi nijedno djelo radi ljudi; mora biti skroman, ne smije sebi nikad dopustiti pohlepu; mora biti istinoljubiv; ne smije mu se dogoditi da slaže; mora stalno slijediti sunnet; nikad ne smije učiniti novotariju; mora imati jaku volju u pogledu izvršavanja vjeronaredbi; mora preferirati Objavu nad razumom i prohtjevima.

Stjecatelji znanja koji pozivaju u sunnet i slijede Poslanika, s.a.v.s., moraju se svojski potruditi i sve žrtvovati u stjecanju počasnog atributa „Božiji“ i stupnja imameta u vjeri. Zaista, ima ljudi koji ponosno dignu glavu i hvale se kad ih se pripiše kralju ili princu ili ministru ili se kaže da je potomak toga i toga pjesnika ili nekog daržljivog čovjeka ili junaka…

Tako ti Allaha, reci mi kako se onda treba ponositi čovjek koga se pripiše Allahu, Koji ima svu vast, Obožavatelju nebesa i Zemlje, Gospodaru svjetova?! I kad bi čovjeku popucali tabani izvršavajući ono čime je Allah zadovojan, kad bi mu lice ispucalo od plakanja iz strahopoštovanja prema Allahu, kad bi se srce raspalo od straha prilikom spomena Njegova imena – sve bi to bilo neznatno, jer je na Allahovom putu.

Izvor: „Na kapiji Objave“
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić

ad

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.