Britanski muslimani izbačeni iz aviona zbog lažnih optužbi

0
66

Velika Britanija – Sestre i brat ispitani na aerodromu u Londonu jer su neki putnici “vidjeli arapski jezik” na njihovim telefonima.

Troje članova jedne porodice muslimanske vjere bili su puni trauma nakon što su ispraćeni sa aviona u Londonu i ispitivani na pisti pod prismotrom naoružanih pripadnika policije, a sve nakon što su ih drugi putnici optužili kako su pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Sakina Dharas (21), njena sestra Maryam (19) i njihov brat Ali (21) nalazili su se u letu EasyJeta EZY3249 koji je letio sa londonskog aerodroma Stansted u italijanski grad Napulj 17. augusta.

Sakina je kazala danas za Al Jazeeru kako je avion bio spreman za polijetanje, da bi jedan član posade naredio njima troma da napuste avion i ispratio ih na pistu gdje ih je susrela naoružana policija i agent službe MI5 koji ih je ispitivao jedan sat.

ad

Ranije su dvoje putnika, koji su također putovali u Napulj, kazali vlastima kako su sestre i brat gledali mobitele na čijim je ekranima bio tekst na arapskom ili riječi „slava Allahu“, navodi Sakina.

„Putnik na vašem letu tvrdi kako ste vas troje članovi ISIL-a“, kazao je agent službe MI5 njima troma, dodaje Sakina koja je inače apotekarka u bolnici.

„Kada sam vidjela policiju, odmah sam bila uznemirena. Ništa nismo imali na telefonima, čak ni ne govorimo arapski jer smo indijskog porijekla“, ističe i dodaje kako njen brat nije ni pogledao telefon tokom boravka na Stanstedu.

Jedini sadržaj na arapskom jeziku je bio u aplikaciji sa rečenicama iz Kur'ana, navela je i kazala kako „nije otvarala aplikaciju“ tokom boravka na aerodromu.

Tokom jednosatnog ispitivanja na pisti, Sakina navodi kako je morala objasniti – stranicu po stranicu – detalje putovanja gdje je dobila različite pečate na njenom pasošu. Također je agentu službe MI5 pokazala nedavne poruke na aplikaciji WhatsApp. Brat i sestre dale su odgovore na upite o ličnom životu, te o adresi stanovanja, radnim mjestima, historiji na društvenim mrežama i poslovima roditelja.

Upozorenje agenta

Sakina navodi kako im je agent rekao kako je već provjerio sve o njihovoj porodici i kako su pitanja jednostavno potvrda informacije, prije nego što ju je upozorio kako bi „mogao još istraživati ukoliko se nešto vrati, čekat ću vaš povratak“.

Potom je njima troma, koji su inače iz sjeverozapadnog Londona, dozvoljeno da se vrate na avion koji je kasnio.

„Bila sam strašno nervozna i postiđena. Mislila sam, zar ne bi trebali agent i policajci doći u avion sa nama i kazati drugim putnicima da ništa nisam skrivila, kazati ‘Ne brinite, sve je bio nesporazum’. Naš odmor u Italiji je bio upropašten, sve se cijelo vrijeme ponavljalo u našim mislima“, napisala je Sakina na Facebooku.

Kompanija EasyJet potvrdila je incident za Al Jazeeru.

„Zbog zabrinutosti nekih putnika tokom ukrcavanja pred let, član aerodromskog osoblja zatražio je pomoć policije koja je odlučila razgovarati sa troje putnika u podnožju avionskih stepenica prije polaska aviona“, navode iz kompanije.

„Sigurnost putnika i posade je naš najveći prioritet, što znači da, ukoliko se postavi pitanje sigurnosti, mi ćemo to odmah istražiti. Željeli bi se putnicima izviniti za sve nelagodnosti.“

Sakina kaže kako su ona, sestra i brat bile žrtve „rasnog profiliranja“.

„Još sam ljuta činjenicom da se neko od putnika koji nas je optužio izvukao iako je tako lagao“, navodi i dodaje kako bi pokrenula pravnu akciju „samo kad bih znala pravi način“.

Porast islamofobije

Ovaj incident desio se u vrijeme porasta islamofobije u Velikoj Britaniji.

Sakina govori kako je, prije incidenta sa avionom, bila meta „strašnih rasističkih komentara zbog marame na glavi“.

„Kako se stvari razvijaju, kako to mediji prenose i u vremenu kakvom živimo, postajemo naviknuti na to i manje osjetljivi… Obrazovanje je najbolji način borbe protiv nepoznavanja drugih.“

Muslimani u cijelom svijetu sve su više meta diskriminacije jer se islam povezuje sa „terorizmom“.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode kako, iako je sigurnost veoma važna, treba činiti napore u zaštiti nevinih ljudi.

„Potpuno je ispravno da je sigurnost od najveće važnosti za aviokompanije i zbog toga treba sve činiti na sigurnosti putnika i provjeri navoda. Međutim, također je važno da nevini ljudi ne budu izloženi poniženju javnog ispitivanja i stoga pozivamo vlasti da koriste zdrav razum i provjere i one koje prijavljuju sumnjive situacije“, kaže za Al Jazeeru Rosie Brighouse, pravnica u organizaciji Liberty iz Velike Britanije.

Yasmine Ahmed, direktorica organizacije Rights Watch UK, ističe kako slučaj porodice Dharas izaziva „veliku zabrinutost za ljudska prava“.

„Potpuno je neprihvatljivo da mladi, britanski muslimani budu predmet ovakvog tretmana. Vlada mora odmah objasniti na osnovu kojih ovlasti je djelovala i to zašto se moralo, na osnovu lažnih tvrdnju saputnika, zahtijevati da troje mladih britanskih muslimana napuste avion zbog ispitivanja agenta MI5 koji im je još poručio kako će ih čekati“, rekla je Ahmed za Al Jazeeru.

Takvi potezi nose „opasnost od kontraproduktivnih efekata alijenacije i izolacije mladih britanskih muslimana“, smatra ona.

„Incidenti poput ovog, koji nažalost su previše česti, izazivaju veoma ozbiljna pitanja poput da li je Vlada zaista posvećena očuvanju britanskih vrijednosti koje navodi u protivterorističkoj strategiji, te da li državna protivteroristička strategija ima za cilj efikasnost ili popularnost“.

Izvor: Al Jazeera NewsIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.