Britanija daje 20 miliona funti za Halep, EU pomaže diplomatijom

0
39

Zapad, Šam –  – Unija će koristiti sve diplomatske kanale da dostavi pomoć Halepu, dok Velika Britanija najavljuje dostavljanje novca.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je, po završetku summita u Bruxellesu, da će EU upotrijebiti sve raspoložive diplomatske kanale kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena u Halep, a civili evakuirani iz tog sirijskog grada.

Istovremeno, britanska premijerka Theresa May potvrdila je da će Velika Britanija donirati dodatnih 20 milijuna funti “onima koji su najugroženiji” u istočnom Halepu.

Tusk je priznao kako nije bilo moguće silom zaustaviti sukob u Siriji i da su europski čelnici shvatili da nisu bili dovoljno učinkoviti u odnosu na taj sukob. Po njegovim riječima, europski čelnici koji su se sastali na razgovorima u Bruxellesu bili su radikalniji u svojim stajalištima o sirijskom sukobu negoli tri mjeseca ranije, no nisu odlučili uvesti nove sankcije Rusiji zbog njene uloge u sukobu.

ad

Prethodno je talijanski premijer Paolo Gentiloni izjavio kako se Italija protivila uvođenju dodatnih sankcija Rusiji zbog njezinih akcija u Siriji.

“Rasprava o tome završila je tako da se nije razmatrala opcija uvođenja dodatnih sankcija, koja bi bila pogrešna, nego se u razmatranju situacije u Siriji išlo na postizanje obustave vatre i početak ozbiljnih mirovnih pregovora”, rekao je talijanski premijer koji je do prošlog tjedna bio šef talijanske diplomacije.

Po njegovim riječima, većina zemalja složila se s Italijom da bi nove sankcije Rusiji, uz one koje su već uvedene zbog Ukrajine, bile “pogreška”.

Čelnici EU-a postigli su tijekom sastanka u Bruxellesu dogovor o produženju postojećih sankcija Rusiji za još šest mjeseci.

May: Spasiti one koji su ostali

Britanska premijerka Theresa May priznala je kako je i nju, ali i ostale čelnike Unije okupljene u Bruxellesu, posebno dojmio govor čelnika istočnog Halepa Brite Hagi Hasana.

“On nam je kazao da ne možemo vratiti natrag one koje smo izgubili, no možemo spasiti one koji su ostali. I to je ono što moramo napraviti”, rekla je May.

“Predsjednik Bashar al-Assad i njegovi pomagači Rusija i Iran snose odgovornost za tragediju u Halepu. Oni sada moraju dopustiti Ujedinjenim narodima da osiguraju sigurnu evakuaciju civila koji su tamo preostali”, istaknula je May.

Prve evakuacije iz pobunjeničkih četvrti Halepa su počele u četvrtak dvama konvojima.

Francuski predsjednik Francois Hollande naglasio je na europskom summitu u Bruxellesu da je hitno potrebno evakuirati što više stanovnika.

Vijeće sigurnosti UN-a hitno će se sastati u petak na traženje Francuske, kako bi se razmotrilo humanitarno stanje u Halepu, najavili su diplomati. To će biti zatvoreni sastanak o evakuaciji tisuća civila i humanitarnoj pomoći stanovnicima Halepa.

Francuski veleposlanik Francois Delatrre kazao je kako, u sklopu europske inicijative o raspoređivanju međunarodnih promatrača zaduženih za nadzor stanja u tom gradu na sjeveru Sirije, Francuska, Njemačka i drugi europski partneri usko surađuju oko prijedloga osiguranja evakuacije civila i humanitarnom pristupu u Halep.

Izvor: AgencijeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.