Borci Slobodne sirijske vojske masovno dezertiraju

0
24

Šam – Vojnici u Halepu bježe zbog niskih plaća, loših uvjeta te kako bi prehranili porodicu, zbog čega je FSA sve slabiji.

Halep, Sirija – Mohammad Matoh pridružio se Slobodnoj sirijskoj vojsci 2012. Godinu kasnije je dezertirao i zaposlio se u restoranu brze hrane u Halepu.

“Pet članova moje porodice bili su u FSA. Sada su dva u Turskoj, nakon što su povrijeđeni, a dva još u FSA”, rekao je on za Al Jazeeru.

Matoh (27) se prisjeća da su pobjegli i njegovi drugi prijatelji. Jedan od njih, kaže, “bio je prisiljen otići zbog neadekvatne plaće, koja je u najboljem slučaju bila 95 dolara mjesečno”.

ad

Za Maotha, dodaje, iznos početne plaće bio je samo 36 dolara, nakon čega se blago povećao.

Ahmad Jalal (21), komandir FSA, priznaje da plaće “mogu biti niske do 50 dolara mjesečno i ponekad nisu isplaćene zbog nedostatka podrške”.

Slobodna sirijska vojska, koju je ranije međunarodna zajednica gledala kao alternativu za vladavinu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ove godine je oslabljena zbog masovnog dezertiranja.

To je najizraženije u Halepu, gdje mnogi vojnici napuštaju FSA zbog, kako kažu, niskih plaća, porodičnih obaveza i loših uvjeta.

Proteklog mjeseca su je ruski zračni napadi protiv sirijskih pobunjeničkih grupa i odbijanje FSA da na poziv Rusije učestvuje u pregovorima dodatno oslabili i doveli u pitanje njenu poziciju u budućnosti.

U srijedu su objavljeni novi izvještaji o ruskom “mirovnom planu”.

Prijedlog od osam tačaka sadrži i proces ustavne reforme u trajanju od 18 mjeseci, nakon čega bi bili organizirani predsjednički izbori.

Prema planu, “određene sirijske opozicijske grupe” trebale bi učestvovati na razgovorima u Beču, koji su planirani za sljedeću subotu.

FSA se smatra umjerenom u odnosu na druge pobunjeničke grupe Foto: Reuters

Formiranoj u augustu 2011. godine, na početku rata, Slobodnoj sirijskoj vojsci pridružili su se uglavnom oni koji nisu htjeli biti u sirijskoj vojsci.

FSA se smatra umjerenom u odnosu na druge pobunjeničke grupe koje su kasnije nastale.

Podrška SAD-a

Poraze u borbama počela je doživljavati 2013. godine, među kojima su i oni od drugih pobunjeničkih grupa na sjeveru Sirije.

Zbog toga su neki članovi Obavještajnog vijeća u Kongresu SAD-a i Obamine administracije izgubili povjerenje u FSA.

Novi savez pobunjenika, koji je podržao SAD, nazvan Demokratske snage Sirije, osnovan je ove godine i uključuje samo one grupe koje se bore protiv grupe Islamska država Irak i Šam.

FSA, koji se uglavnom bori protiv Assadovih snaga, nije u savezu.

Međutim, neki kažu da ta vojska još nije izgubila podršku SAD-a.

“Ne mislim da se SAD udaljio od grupa koje je prije podržavao”, kaže Ammar Waqqaf, član Britansko-sirijskog društva i česti komentator događaja u Siriji.

Međutim, isključivanje FSA iz Demokratskih snaga Sirije može dovesti do veće izolacije.

Waqqaf kaže da “SAD treba nekoga na terenu koga može podržati i ko može postati ozbiljna prijetnja IDIŠ-u”.

Dok ne postoje tačni podaci o broju dezertera iz FSA, Matoh spekulira da je 50 vojnika napustilo grupu u Halepu ove godine.

Manji broj njih je pobjegao ove godine, budući da je zatvorena granica s Turskom.

Drugi borci otišli su kako bi se brinuli o porodicama.

“Nakon intenziviranja napada na Halep, borci u bombardiranim područjima morali su izvući svoje porodice nakon povreda koje su zadobili i granatiranja njihovih domova”, objašnjava komandant Jalal.

“Borac mora nahraniti svoju porodicu i taj iznos plaće nije dovoljan da se to uradi.”

FSA slab u odnosu na druge grupe

Matoh se prisjeća da su na ratištu provodili “12 sati u hladnim uvjetima, s prašinom posvuda, nakon čega bi se vratili gladni u bazu. Onda bismo otišli na spavanje, probudili se i sve to ponovili.”

Matoh se ne boji kazne FSA, a smireni ton Jalala kada govori o borcima koji su pobjegli ukazuje na to da ovo ne bi trebala biti njihova najveća briga.

Odrediti ukupan broj boraca u FSA je teško, kaže Columb Strack, analitičar za Bliski istok i Sjevernu Afriku u globalnoj informacijskoj kompaniji IHS.


Napadi na Halep Foto: AP

“FSA je sastavljen od više od 2.050 frakcija”, navodi.

Procjenjuje da grupe FSA na jugu Sirije imaju približno 35.000 boraca.

Utvrditi njihov broj na sjeveru zemlje je teže, dodaje, jer je FSA “toliko fragmentiran tamo”.

S ovim se slaže Wayne White, predavač na vašingtonskom Institutu za Bliski istok i bivši zamjenik direktora u obavještajnom uredu Odjela za Bliski istok u američkom State Departmentu.

Kako kaže, dok je teško utvrditi broj boraca u toj vojsci, može se reći da je ona slabija od protivničkih pobunjeničkih grupa.

“FSA je, u odnosu na razne pobunjeničke grupe, kao što su IDIŠ, Front al-Nusra i druge umjerene islamističke frakcije, relativno slab.”

Jedinice FSA su različito vojno opremljene.

“Postoje male lokalne frakcije, naoružane puškama AK-47, i druge koje podržava SAD a koje imaju tenkove”, kaže Strack.

Neke jedinice se sastoje, dodaje, od “lokalnih militanata, 10 do 20 muškaraca koji se ne pomjeraju iz svog sela”, dok se u drugima bore obučeni vojnici.

‘Umrijet ćemo zajedno’

Wayne kaže da su “islamističke grupe snažnije, zbog boljeg naoružanja i finansiranja”.

“SAD i Zapad su stvorili otpor prema opremanju sekularnih pobunjenika s velikom količinom oružja, jer se boje da bi oružje moglo dospjeti u ruke ekstremista.”

Neki članovi FSA se slažu da fragmentiranje šteti grupi i ruši njen imidž u očima međunarodne zajednice.

“Nismo ujedinjeni i zbog toga nećemo postati snažniji”, kaže Suhaib, komandant u koaliciji Jaysh al-Islam, koji nije htio dati svoje puno ime i prezime.

“Prema mom mišljenju, viđenje međunarodne zajednice da je FSA slab i neefikasan na terenu dolazi zbog toga što FSA nije uspio ujediniti sve frakcije.”

Jaysh al-Islam je dio Islamskog fronta, jedne od glavnih pobunjeničkih grupa i saveznika FSA.

“Ako ne budemo radili zajedno, umrijet ćemo zajedno”, zaključuje Suhaib.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.