“Bogobojaznost i dobra djela određuju nečiji status kod Allaha, i ništa osim toga”

0
120

Ovih dana se vrti priča o rasizmu, međutim hajmo prvo pogledati u našu avliju i razmisliti od #predrasudama prema sandžaklijama, romima i drugima kojih zna biti među našim redovima.

Jedne prilike, zbog neke sitne prepirke, plemeniti ashab Ebu Zerr, r.a., obratio se Bilalu riječima: ”Ti, sine crnkinje!” Bilal se naljutio i Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem ispričao šta se desilo, a on Ebu Zerru reče: ”Zar da ga zbog njegove majke omalovažavaš? Ti si doista čovjek u kome još ima džahilijjeta.” (Buhari, 1/13, Muslim, br. 1661)

U nekim predajama stoji da je Ebu Zerr, r.a., nakon ovog događaja svoje lice stavio na zemlju i od Bilala izričito zatražio ga zgazi nogama jer se grdno pokajao zbog riječi koje je rekao. Islam je vjera koja ljude ne klasificira niti dijeli na bijele, crne, žute ili crvene. Islamsko pravilo po ovom pitanju su riječi Uzvišenog: ”Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji…” (El-Hudžurat, 13)

Ovog pravila se Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, držao od prvog dana svoga poslanstva, naglašavajući da ni #imetak, ni #položaj, ni #boja_kože niti #porijeklo ne smiju niti mogu biti parametri po kojima će se neko cijeniti ili potcjenjivati.

Bogobojaznost i dobra djela određuju nečiji status kod Allaha, i ništa osim toga.

Izvor: n-um/facebookIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.