Blagodati koje čovjek uživa nebrojene su

0
39

Autor: Ali b. Abdurrahman el-Huzejfi

Blagodati koje čovjek uživa nebrojene su. Neke su vidljive i poznate, a neke nevidljive i skrivene. Sklad čovjekovog tijela, razlikovanje dozvoljenog od zabranjenog, dobra od zla, raznovrsnost ishrane i mnogo toga drugog jesu blagodati koje nam je Allah, dželle šanuhu, dao na ovom svijetu.

Mnogo je ajeta u kojima Allah ukazuje na Svoje blagodati prema ljudima. U jednom od njih kaže: ”I stoka vam je pouka: Mi vam dajemo da pijete ono što se nalazi u utrobama njezinim, i vi od nje mnogo koristi imate i vi se njome hranite, i na njima, i na lađama se vozite.” (El-Mu'minun, 21-22)

Velika Allahova blagodat jeste i voda koju pijemo, a koju nam Allah iz dubine zemljine izvodi. Nezaobilazno je spomenuti blagodat odjeće i kuća u kojima boravimo i u kojim se lagodno i bezbjedno osjećamo. Uzvišeni kaže: ”Allah vam daje da u kućama svojim stanujete i daje vam od koža stoke šatore koje lahko nosite kad na put idete i kad konačite, a od vune njihove i dlake njihove i kostrijeti njihove prostirku i korisne stvari, sve dok se ne istroše.” (En-Nahl, 80.)

Ako su šatori nekad bili blagodat, onda je daleko veća blagodat u toplim i ugodnim kućama i vilama. Šta tek reći za toplu vodu u kuhinjama i kupaonicama?! Šta reći za automobile koje vozimo ili avione kojima velike razdaljine u kratko vrijeme prevaljujemo?! Uopćeno rečeno, Allahove blagodati veće su od toga da se mogu pobrojati ili obuhvatiti. On Uzvišeni kaže: ”…i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali.” (Ibrahim, 34.)

Naše supruge i porod koji imamo od njih velika je blagodat za koju Allah kaže: ”Allah za vas stvara žene od vaše vrste, a od žena vaših daje vam sinove i unuke, i ukusna jela vam daje.” (En-Nahl, 72.)

Svrha i mudrost ovolikog broja blagodati jeste da ljudi zahvaljuju Darovatelju i da Mu se potpuno pokore nikoga Mu kao druga ne pripisujući. Samo na taj način čovjek će se spasiti i blagodati će trajati: ”I kada je Gospodar vaš objavio: ‘Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti”’ (Ibrahim, 7.).

Nema zahvale ako ne bude sadržala tri stvari: priznanje da su blagodati od Plemenitog Darovatelja, njihovo korištenje u onome što Allah voli i što je čovjeku stavio u obavezu, i govor o tim blagodatima. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je zašto toliko bdije noću (u noćnom namazu), kada su mu oprošteni prethodni i budući grijesi, pa je rekao: ”Zar da ne zahvaljujem Allahu.” Najveća blagodat je svakako vjera islam. Bez nje bi vladao nered, kako na individualnom, tako na i kolektivnom planu.

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.