Bavarska uvodi vlastite centre za prihvat izbjeglica

0
6

Ovakvu vrstu prihvatnih centara zasad nisu prihvatile sve njemačke savezne pokrajine.

U Bavarskoj su u srijedu započeli s radom prvi takozvani „Anker“ centri za prihvat izbjeglica, koji bi trebali pridonijeti bržoj obradi zahtjeva za azil izbjeglica koje dolaze u Njemačku i bržem protjerivanju izbjeglica kojima zahtjev za azilom bude odbijen.

„Siguran sam da će uspjeh ove forme centara pridonijeti tomu da uskoro i ostale savezne pokrajine preuzmu ovaj model“, rekao je u srijedu njemački ministar unutrašnjih poslova i šef bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU) Horst Seehofer.

On je povodom puštanja u funkciju sedam centara objasnio kako će ova forma prihvata izbjeglica brinuti za više „reda i sigurnosti“ u procesu obrade pružanja zaštite izbjeglicama i tražiteljima azila, prenosi Hina.

ad

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann (CSU) objasnio je da će u ovim centrima izbjeglice provoditi prvo vrijeme u Njemačkoj dok se donese odluka o njihovom statusu.

„Ukoliko zahtjev za azilom, a time i ostankom u Njemačkoj, bude prihvaćen, izbjeglice će biti slane u gradove i općine širom Njemačke. Ukoliko zahtjev bude odbijen izbjeglice će ovdje moći podnijeti žalbu na odluku, a nakon završenog procesa, ukoliko žalba bude odbijena, iz ovih će centara direktno biti protjerivani u zemlju porijekla“, rekao je Herrmann.

Koalicijski sporazum

Bavarski ministar unutrašnjih poslova je ukazao na to da su Anker-centri, pri čemu se radi o akronimu koji u sebi sadrži dijelove njemačkih izraza za dolazak, odluku i povratak, dio koalicijskog sporazuma nove demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

„Mi smo se tokom koalicijskih pregovora između CDU-a, CSU-a i SPD-a na proljeće dogovorili da ubuduće sve izbjeglice koje dolaze u Njemačku budu prvo prihvaćene u ovakve centre, gdje bi se postupak obrade zahtjeva za azilom, koliko je god to moguće, ubrzao. Znači ili do pozitivnog rješenja ili u slučaju da zahtjev bude odbijen, do povratka u zemlje porijekla“, objasnio je Herrmann.

On je pojasnio da će u ovim centrima djelovati svi državni uredi koji sudjeluju u procesu obrade statusa novopridošlih izbjeglica poput Saveznog ureda za izbjeglice i migracije, Savezne agencije za rad ili ureda za strance.

Opozicijske stranke Zeleni i Ljevica su žestoko kritizirale nove prihvatne centre govoreći o „nehumanoj izbjegličkoj politici“.

„Zabrane rada, obaveza boravka na jednom mjestu, skučeni životni prostor bez prava na privatnost, prehrana u kantini: Seehoferovi Anker-centri izbjeglicama oduzimaju bilo kakvu šansu za dostojanstven život“, rekla je političarka stranke Ljevica Ulla Jelpke.

Ovakvu vrstu prihvatnih centara zasad nisu prihvatile sve njemačke savezne pokrajine. Očekuje se da će predstavnici ostalih pokrajina pričekati s iskustvima Bavarske prije nego donesu odluku o primjeni.

Izvor: AgencijeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.