Bajram u Poslanikovoj kući

0
66

U jednom divnom danu u gradu Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,u jutru Bajrama, kuća i okolina Allahovog Poslanika, s.a.v.s., su svjedočili radost, sreću i veselje. Cjelokupno medinsko društvo s Poslanikom, s.a.v.s., na čelu je iskazivalo radost i zadovoljstvo zbog Bajrama. Bajram je u kuću Allahovog Poslanika, s.a.v.s., ali i u muslimansko društvo, unosio radost.

Aiša, r.a., nam opisuje bajramsku atmosferu u Poslanikovoj kući. Ona priča: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., je ušao kod mene i tu zatekao dvije djevojčice, robinje kako opjevaju događaje iz pohoda Buas te je legao na svoju postelju. Uto je došao Ebu Bekr, r.a., i rekao: ‘Zar šejtanske frule u kući Allahovog Poslanika?’ Na to mu Poslanik, s.a.v.s., reče: ‘Ostavi ih, Ebu Bekre.’

Nedaleko od Poslanikove, s.a.v.s., kuće odvijalo se još jedno bajramsko veselje. Abisinci su igrali uz svoje štitove i koplja. Ili bih pitala Poslanika, s.a.v.s., – priča Aiša, r.a., ili bi mi on kazao: ‘Želiš li gledati?’ ‘Želim,’ rekla sam. On me postavio iza sebe, pa bih svoj obraz naslonila uz njegov i tako gledala sve dok mi nije dosadilo. Kada mi je dosadilo, on me upitao: ‘Je li ti dosta?’ ‘Jeste,’ rekla sam. ‘Onda idi,’ kazao je Poslanik, s.a.v.s.

Isto tako, na jednom drugom mjestu, u blizini Poslanikovog, s.a.v.s., doma, čuo se žamor i pjevušenje djece. Poslanik, s.a.v.s., je ustao i vidio Abisinku kako se njiše i poigrava a oko nje dječica pjevaju, pa reče: ‘Aiša, dođi i pogledaj.’ Ja sam spustila bradu na njegovo rame i posmatrala je. On me je onda upitao: ‘Je li ti dovoljno?’ A ja sam mu, želeći da vidim koliko mu značim i koje je moje mjesto kod njega, odgovarala: ‘Nije, hoću da gledam.’

ad

Abisinci su te pjesme pjevali na svom maternjem jeziku, pa se Poslanik, s.a.v.s., raspitivao o njihovom značenju. Enes b. Malik prenosi kako su Abisinci igrali i pjevali ispred Allahovog Poslanika, s.a.v.s., izgovarajući riječi koje on  nije razumio, te je upitao: ‘Šta to govore?’ ‘Govore da je Muhammed, s.a.v.s., dobar čovjek’ – bi mu rečeno.

Bajramom je dozvoljeno iskazati veselje i radost prema ukućanima više nego što je to u ostalim prilikama uobičajeno. Na taj način se postiže veselje i razonoda za dušu i tijelo. Ukoliko čovjek zbog svog ugleda, starosti i pobožnosti ne teži takvom načinu veselja i razonode u vrijeme Bajrama, a njegovi mlađi ukućani to, ipak, žele, trebao bi im to omogućiti.

Veselje u danima Bajrama je obilježje islama. Poslanik, s.a.v.s., nije niti jednom osudio pjesmu i razonodu djevojčica koje su pjevušile, već je to prihvatio i zatražio od Ebu Bekra da  ih pusti da nastave sa pjesmom.

Poslanik, s.a.v.s., je pokazao primjerom prema Aiši, r.a., kako biti blag prema supruzi i kako pridobiti njenu ljubav, jer ona voli nježnost i osjećanja. To će se postići udovoljavanjem njenim prirodnim željama i navikama koje su dozvoljene. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je pokazao najbolji primjer ovakvog ponašanja. Kuće njegovih supruga bile su ispunjene dobročinstvom, ljubavlju i pažnjom prema majkama vjernika, njegovim, s.a.v.s., suprugama. Njihov odnos bio je izgrađen na nastojanju da se ostvari blizina i međusobna ljubav, a to nam je jasno iz Aišinih, r.a., riječi gdje kaže da je spuštala svoj obraz uz obraz Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Ovakvi postupci uspostavljaju harmoniju i duševnu komunikaciju među supružnicima.

U Poslanikovom, s.a.v.s., ophođenju prema Aiši, r.a., i udovoljenju njenim željama je jasna poruka očevima, braći i supružnicima da nastoje ostvariti ovakav stupanj komunikacije sa ženskom populacijom. Zbog toga je Aiša, r.a., često govorila: „Cijenite želje mlade djevojke koja želi zabavu.“ Cijenite njenu želju za zabavom i razonodom sve dok ona sama ne ispuni svoju potrebu za time. Sprečavanjem i zabranama čovjek može prouzrokovati samo kontraefekat.

Čovjekova posvećenost zabavi i odmoru u vrijeme Bajrama ne smije skrenuti s puta šerijata i biti u suprotnosti s principima odgoja. Igra i zabava u danima Bajrama nikako ne opravdava činjenje zabranjenog niti čovjeka oslobađa  njegovih obaveza koje ima u vjeri. Također, to ne smije biti razlog niti način uznemiravanja nekog od ljudi. Aiša, r.a., je spomenula da bi je Poslanik, s.a.v.s, zaklonio i ona bi tako posmatrala Abisince, a i ove djevojčice koje su pjevale pjesme nisu bile u osnovi pjevačice, već su to radile isključivo zbog Bajrama.

Bajram je radost za ummet

cb0535f3423940eb2c7864b8da0d3b03Bajram u islamu nije privatni i individualni blagdan. Njegovu suštinu i ljepotu ne može osjetiti pojedinac izoliran od ostatka društva. Bajram je radost za cjelokupan ummet. Zbog toga šerijat dolazi s naredbom da ovo bude blagdan i radost sviju, počevši od onih koji su najzaslužniji, roditelja, pa onda i svih onih s kojima nas vežu rodbinske, prijateljske ili komšijske veze. Na ovo ukazuju i propisi koji se vežu za oba bajrama, i Ramazanski i Kurbanski čiji cilj jeste pružiti pomoć drugima u vidu sadakatu-l-fitra i kurbana.

Mudri i pobožni pripadnici islama su shvatili da je ispunjenje potreba siromašnih i muhtadžni neodvojiv segment svakog srećnog bajrama. Bajram je radost, milost, ljubav i međusobna povezanost. Naša plemenita historija zabilježila je divne slučajeve pobožnjaka i mudraca koji su suštinu svoje sreće na Bajramu vidjeli u tome da se nađu na ispomoći nemoćnima, siromašnima i potrebnima.

Cjelokupan Poslanikov, s.a.v.s., život je bio Bajram

Cjelokupan Poslanikov, s.a.v.s., život, svaki dan i svaki trenutak bili su ispunjeni radošću i srećom za sve one koji su bili u kontaktu s njim, koji su se s njime družili i čiji put je bio obasjan svjetlošću njegove upute. Zbog toga su skupovi na kojima je on bio uvijek bili ispunjeni ljudima različitih spolova, starosti i strukture. Na njima su bili i obični ljudi, i prvaci, zajednice ljudi i njihovi vođe, žene koje su učile i od njega tražile fetve, starci, omladina i djeca. Svako od njih je uspio za sebe uzeti dio te veličanstvene blagodati. Ove blagodati nisu lišeni ni oni koji dolaze nakon ove prve generacije. Svoj udio u njoj imaju generacije muslimana koje će do Sudnjeg dana slijediti stazu i uputu Poslanika, s.a.v.s., a Uzvišeni Allah je kazao: Allah je vjernike milošću Svojom obasuo kad im je jednog između njih kao poslanika poslao, da im riječi Njegove kazuje, da ih očisti i da ih Knjizi i mudrosti nauči, jer su prije bili u očitoj zabludi. (Ali Imran, 164)

Autor: Dr. Halid b. Abdurrahman eš-Šaji’

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.