Autobusi sa izbjeglicama stoje, centri prebukirani

0
27

Zapad – U Mađarskoj tokom noći 20 autobusa prebacilo izbjeglice u prihvatne centre u kojima više nema mjesta.

Autobusi sa jutros ukrcanim izbjeglicama u Mađarskoj ne mogu da krenu, jer su prihvatni centri trenutno prebukirani i čeka se da se za njih oslobode mjesta.

U Mađarskoj je tokom noći 20 autobusa prebacilo izbjeglice iz sabirnog u prihvatne centre.

Reporter državne televizije M1 sa lica mjesta izvještava da je naglo porastao broj dolazaka izbjeglica iz pravca Srbije, kako autobusima, tako i taksi i običnim vozilima.

Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mađarske registrirana su 3.023 ilegalna prelaska granice, protiv 13 osoba je pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, protiv dvije zbog falsificiranja isprava, saopćila je danas policija Mađarske.

Novi nemiri izbili su sinoć u centru za izbjeglice u mjestu Roszce, u blizini granice sa Srbijom.

Kako izvještava državna televizija Mađarske M1, sinoć poslije 20 sati grupa od 200 izbjeglica ponovo je počela proteste zbog obavezne registracije i uzimanja otisaka prstiju.

Reporter ove televizije izvještava da izbjeglice ni u koga nemaju povjerenja i da su uzvikivali parole “Njemačka, Njemačka”.

Izbjeglice nisu željele da uđu u autobuse koji bi ih prebacili do prihvatnih centara, a neki od njih su iz protesta sjedeli ispred autobusa.

Orban: EU neka da tri milijarde eura susjedima Sirije

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja je izložena kritikama zbog oštrog tretmana prema izbjeglicama, predložio je danas da Evropska unija da tri milijarde eura pomoći susjedima Sirije kako bi se na taj način spriječio ogromni priliv izbjeglica.

Orban je u intervjuu za njemački list Bild rekao kako želi da EU da novac Turskoj, Libanu i Jordanu, prvim zemljama u koje dođu Sirijci kad napuste svoju zemlju bježeći pred ratom, prenijela je agencija AFP.

“Imamo plan, koji ću predstaviti liderima Evropske unije na našem sljedećem sastanku, a koji predviđa osiguravanje ogromne finansijske pomoći zemljama koje graniče sa Sirijom”, rekao je mađarski premijer.

“Ukoliko je potrebno više novca, povećat ćemo pomoć sve dok priliv izbjeglica ne presuši”, rekao je Orban i dodao: “Ti migranti ne dolaze iz ratnih zona, već iz kampova iz tih susjednih zemalja, gdje su bili sigurni. Oni ne bježe od opasnosti, oni su već pobjegli i ne bi više trebalo da strahuju za svoje živote.”

“Oni ne dolaze u Evropu zato što tragaju za sigurnošću, već zato što žele bolji život nego što ga imaju u kampu. Oni žele njemački život ili možda švedski život”, rekao je Orban.

Premijer Mađarske Vlade je, međutim, istakao: “Činjenica je da ne postoji takvo osnovno pravo kao što je pravo na bolji život, već samo pravo na sigurnost i ljudsko dostojanstvo.”

UNHCR: Srbija u humanitarnoj krizi

Hladnoća i kiša pogoršali su stanje hiljade izbjeglica u Srbiji, a glasnogovornica UNHCR-a Melita Šunjić kazala je da se Srbija nalazi u “humanitarnoj krizi“.

Oko 250.000 izbjeglica je od početka godine prošlo Makedonijom i Srbijom, što je izazovna situacija, koju je Srbija do sada relativno dobro savladala, rekla je za bečke medije.

„Ljudi sada dolaze potpuno mokri i promrzli u Beograd, a deca plaču sve vreme“, prenela je Šunjić aktuelno stanje.

UNHCR očekuje da će iduće sedmice najmanje 42.000 izbjeglica pokušati da uđe u Mađarsku, a razlog za to je pooštreni zakon koji stupa na snagu u toj zemlji, a koji ilegalni prelazak granice kažnjava zatvorom.

Izvor: Al Jazeera i agencijeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.