Analitičari otkrivaju: tajni razgovori i komunikacija egipatskog i sirijskog režima

0
102

Egipat, Sirija – Egipatski mediji, a među njima el-Masri el-Jewm u svom jučerašnjem izdanju prenose izvještaj o “zbližavanju egipatskog i sirijskog režima i tajnim sastancima i pregovorima koji se odvijaju.” U prilog tome govori i priča o posjeti grupe egipatskih novinara Siriji.

Ovu delegaciju primili su predsjednik sirijske skupštine, ministar vanjskih poslova, a posjetili su i teren u Lazikiji, Himsu, Tartusu i Dijelovima Damaska.

Jedan od novinara koji su posjetili Siriju, Sulejman Džuda u svom tekstu “Sirijske kritike Egipta” pojašnjava da su “Sirijsci bili u pravu kada su kritikovali politiku Egipta u vrijeme predsjednika Mursija, jer je Muhammed Mursi diplomatske odnose između dvije zemllje sa nivoa ambasadora spustio na nivo otpravnika poslova. Isto tako, Egipat je bio domaćin skupa sirijske opozicije i na ovom skupu nije pozvan niko iz vladajućeg režima. Tako se Muris, prema njegovim riječima, ponašao kao da Asad i njegov režim uopće ne postoje. To je bio valjan razlog za kritike egipatske politike – zaključuje Džuda.

Ovaj novinar, koji je inače snažna podrška vojnom udaru, dodaje još: “Egipat mora biti prisutan na sirijskom tlu, mora biti snažno prisutan. Trenutno stanje nije zadovoljavajuće i nije u skladu sa našom ulogom u regionu.”

U sklopu delegacije bili su novinari el-Ahrama, el-Ahbara i još nekih privatnih TV-stanica. El-Ahram je uradio i intervju sa Velidom el-Muallimom, ministrom vanjskih poslova sirijskog režima, koji je izrazio nadu da će aktuelne egipatske vlasti staviti van snage odluku predsjednika Mursija o spuštanju diplomatskih odnosa između Sirije i Egipta i da će Sirija i Egipat zajedno stati, rame uz rame, u borbi protiv terorizma.

Profesor političkih nauka na Kairskom univerzitetu, dr. Tarik el-Fehmi, kazao je da već neko vrijeme postoje tajni pregovori i tajna komunikacija između egipatskog i sirijskog režima, daleko od očiju egipatskih i sirijskih medija. Egipat je snažno zainteresovan da aktuelni sirijski režim Beššara el-Asada opstane.

To je potvrdio i el-Muallim u svom intervjuu za el-Ahram istakavši kako postoji bezbjedonosna koordinacija između sirijskog i egipatskog režima.

Stav Egipta prema Siriji definišu i drugi skori događaji, kao što je es-Sisijeva, treća po redu, posjeta Moskvi, kao i bliski stavovi Kaira i Moskve u pogledu sirijske krize.

Ono što Egipat posebno zabrinjava u sirijskoj krizi jeste mogućnost da bi Muslimanska braća moga biti jedan od ključnih faktora formiranja sirijske vlasti u postasadovskom periodu, što se Egipat, Emirati i Jordan trude da ospore na sve moguće načine. U tom smislu se i kretala priča o savezu ove tri zemlje, koji će se zalagati za očuvanje Asada na vlasti i iznalaženju rješenja za okončanje krize koje ne bi isključilo trenutni sirijski režim, čemu se oštro spurotstvalja Saudijska Arabija, Turska i Katar koje smatraju da svaka naredna vlast i svako rješenje ne može zadržati Asada na vlasti i da je perspektiva Sirije moguća jedino bez Asada.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.