Američki milioner iz SAD: Dajte izbeglicama novu državu

0
27

Bliski istok – Milioner i filantrop iz SAD Džejson Buzi predlaže da se uz podršku najmoćnijih ljudi i vlada na planeti “osnuje” nova nacija i nova država za sve izbeglice.

Buzi smatra da je svet izneverio unesrećene ljude i da ne može da se izbori sa izbegličkom krizom koristeći postojeća rešenja.

Kako kaže, njima je potrebno parče zemlje, uređenje i sloboda.

Uspešni trgovac nekretninama iz San Franciska pokrenuo je projekat “Nacija izbeglica” u kome navodi da su svetske vlade izneverile ljude koji su ostali bez domova zbog ratova i prirodnih katastrofa, zbog čega je neophodno “radikalno rešenje”.

“Današnji status kvo – gde milion izbeglica širom sveta nastavljaju da žive teške i beznadežne živote – ne može se više tolerisati. Samo zato što se nešto dešava godinama, ne znači da to treba da prihvatimo. Pitajte milione koji žive u izbegličkim kampovima širom sveta šta misle o tome da čekaju još deset, dvadeset ili trideset godina pre nego što dobiju mogućnost da započnu neki normalan život, dobiju sva ljudska prava i dom”, naveo je Buzi.

Buzi smatra da postoje četiri logična načina da izbeglice dobiju svoju teritoriju: da im se dodeli parče retko naseljene teritorije neke razvijene zemlje (spominje Kaliforniju i Finsku kao primere), da se otkupi nenaseljeno ostrvo od Indonezije ili Filipina, da se dogovori narodom suverene zemlje kao što je Dominika (ne Dominikanska Republika) da postane manjinska na svojoj teritoriji ili da se napravi veštačko ostrvo u međunarodnim vodama (navodi primere Kine i Dubaija).

Kako se navodi u dokumentaciji projekta, “Nacija izbeglica” bi mogla da postane stvarnost ukoliko dobije podršku makar jednog od “sve više milijardera” na planeti, kao i nekog od centara moći – SAD ili EU.

“Ako ubedimo jednog od 2.000 milijardera na svetu da uz entuzijazam prihvati ovaj posao, uspeh će biti izvesniji. Jedan milijarder bi mogao da kupi nekoliko ostrva ili parče zemlje gde bi se rodila nova nacija. Mogli bi čak i da pomognu sa transportom. Pre ili kasnije, usledio bi i suverenitet”, navodi se u Buzijevom pismu.

Buzi smatra da ne bi trebalo praviti revolucije u smislu državnog uređenja i da nova nacija trebalo da počiva na tri temelja – demokratiji, pluralizmu i osnovama kapitalizma.

“Osnovne slobode bi bile garantovane robusnim ustavom, kakav je onaj u SAD”, navodi se u programu.

Buzijev projekat navodi da očekuje višepartijsku demokratiju i da bi bez obzira na sve izbore društvo trebalo da ima dva prioriteta: gajenje jake kulture rada i obezbeđivanje posla ili obuke za sve stanovnike.

“Mi u SAD dobro radimo prvu stvar, ali u Evropi bolje rade drugu stvar”, navodi Buzi.

Buzi piše i da očekuje podršku od miliona običnih ljudi, bogatih ili siromašnih, ali ne i od “prirodnih saveznika” organizacija koje se bave problemom izbeglica.

“Naravno da ćemo ih kontaktirati, ali insajderi ne vole autsajdere”, naveo je Buzi.

Buzi kaže da je Izrael iz koga je i sam došao u SAD dobar primer.

“Izrael je u suštini nastao kao izbeglička zemlja za Jevreje. Jevreji su se okupili i uprkos ogromnim preprekama formirali naciju. Nadam se da će sada ceo svet hteti da se okupi i formirati naciju za sve izbeglice, bez obzira na rasu, religiju ili nacionalnost”, navodi Buzi.

Buzi je uspešni trgovac nekretninama, a u javnosti je postao poznat kao čovek koji je podelio između 10.000 i 15.000 dolara svog novca širom SAD kroz igru “Hidden cash” na Tviteru.

Kako je tada rekao, cilj mu je bio da promoviše nesebično davanje.

Buzi živi u Palo Altu, poznatom gradu u Kaliforniji koji je dom Marka Zakerberga (Facebook), Tima Kuka (Apple) i Sergeja Brina (Google) i sedište mnogih IT kompanija.

Bavi se donatorskim radom, volontira u nekoliko programa za pomoć deci i izbeglicama.

saznajemo.netIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.