Allah će vam uslišavati dove sve dok ne budete požurivali

0
1143

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Allah, dželle šanuhu, voli vjernike koji su ustrajni u ibadetu i uporni u dovi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, o dovi je rekao: ”Allah će vam uslišavati dove sve dok ne budete požurivali i govorili: ‘Molio sam Allaha, ali mi nije uslišao dovu.”’ (Buharija)

Komentirajući ovaj hadis, El-Kastalani je rekao: ”Kome dosadi upućivati dove i ko je nestrpljiv, njegova dova neće biti uslišana, jer je dova ibadet i čin obožavanja Allaha, bila uslišana ili ne.”

Vjernik se ne bi trebao umoriti od ibadeta, a Allah odgađa uslišavanje jer nije došlo njegovo vrijeme, jer sve ima svoje vrijeme, ili zato što mu u ezelu (praiskonu ili svijetu duša) nije bilo suđeno da njegova dova bude uslišana na ovome svijetu kako bi mu Allah nadoknadio dobrom na onome svijetu. Ili, pak, Allah odgađa uslišavanje dove da bi vjernik bio ustrajan u dovi, jer Allah voli ustrajnost i upornost u dovi, a onaj ko pokuca na vrata, otvorit će mu se.

Odgovor na dovu može biti odgođen jer možda postoji grijeh koji zahtijeva pokajanje, a ti se još nisi pokajao, zato prvo preispitaj sebe, jer ništa ne sprječava uslišavanje dove kao grijeh.

Musa, alejhi selam, izašao je sa svojim narodom da uči dovu za kišu, ali kiša nije pala. Tada mu je Allah objavio da među njima postoji griješnik koji se nije pokajao za svoj grijeh, pa je Musa, alejhi selam, obavijestio svoj narod o tome i tražio da taj griješnik izađe između njih. I nije prošlo nekoliko trenutaka, a kiša je počela padati, pa je Musa, alejhi selam, pitao Allaha za razlog padanja kiše iako onaj griješnik nije izašao. Allah mu je objavio da se griješnik pokajao i da je njegovo kajanje bilo između njega i Allaha. Onda je Musa, alejhi selam, molio Allaha da mu otkrije tog čovjeka, a Allah mu je objavio: ”O Musa, Ja ga nisam osramotio dok mi je griješio i bio nepokoran, pa zar da ga osramotim sada kad se pokajao?!”

Dakle, cijelom narodu je bila uskraćena kiša zbog grijeha, pa kako onda da pojedinac ne bude kažnjen zbog svog grijeha.

Zatim, uslišavanje dove se može odgoditi jer si ti u svojoj dovi tražio nešto što je štetno za tebe, a ne znaš da je štetno. Ako dijete zaplače jer je željelo uzeti i pojesti tablete koje su mu se svidjele zbog njihove boje, naravno da će ga roditelji spriječiti u tome uprkos njegovom plaču. Možda si ti poput tog djeteta i misliš da tražiš i moliš dobro svojim ograničenim umom, pa ti Allah to uskrati iz milosti prema tebi.

Djevojčica je upitala majku: ”Čuje li Allah moju dovu, majko?”

A majka joj je rekla: ”Da, kćeri moja.”

Djevojčica je rekla: ”Zašto mi onda nije dao ono što sam tražila?”

Majka joj je odgovorila: ”Jer nam doktor daje lijek koji nam treba, a ne onaj koji mi želimo.”

Budi uvijek siguran i ubijeđen da je i Allahovo uskraćivanje zapravo davanje.

Odgovor i uslišavanje dove može se odgoditi jer još nije došlo vrijeme. Postoje stvari koje, ako bi ih uzeo prije njihovog vremena u tome bi bila tvoja propast. Gospodar svjetova, Koji je stvorio svemir u savršenom redu i skladu, Koji čini da Sunce izlazi i zalazi u tačno određeno vrijeme i da se godišnja doba smjenjuju zadivljujućim redoslijedom, zna bolje od tebe kad je vrijeme za uslišavanje tvoje dove.

Ashabi su u Mekki mnogo molili i upućivali dove da im Allah dozvoli borbu protiv njihovih neprijatelja, pa je dozvola za borbu odgađana sve dok Allah to nije htio, zato što je Allah želio prvo odgojiti ovaj ummet, jer sablja iza koje ne stoji iskrena vjera u Allaha, može postati sredstvo osvete, a Allah je htio da ona bude sluga Njegove vjere, a ne sluga hirova muslimana.

Izvor: akos.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.