Albanija nastavlja da snažno podržava suverenost i teritorijalni integritet BiH

0
15

Albanija nastavlja da snažno podržava suverenost i teritorijalni integritet BiH

Bosna i Hercegovina je jako važna zemlja za mir i stabilnost cijelog regiona, izjavio je predsjednik Republike Albanije Ilir Meta nakon sastanka sa Šefikom Džaferovićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon tete-a-tete sastanka Mete i Džaferovića i bilateralnog sastanka zvaničnih delegacija dvije zemlje, održana je zajednička konferencija dva predsjednika, na kojoj je predsjednik Meta poručio da se trebaju iskoristiti svi raspoloživi instrumenti povezivanja u regionu kako bi se oživjele ne samo unutrašnje ekonomije nego i međusobna i regionalna saradnja.

“Moramo iskoristiti svaki instrument povezivanja u region kako bi oživjeli ne samo naše unutrašnje ekonomije nego i međusobnu i regionalnu saradnju. Izgradnja zelenog koridora, harmonizacija i uspostavljanje jedinstvenog protokola procedura koji omogućava neometan protok ljekova, medicinske opreme i hrane između zemalja regiona međusobno i sa Europskom unijom tjekom pandemije Covida i to je odličan primjer koji treba sljediti i u budućnosti”, kazao je Meta.

Predsjednik Meta je istakao da će za dva dana biti objavljen ekonomski i investicioni plan EU za šest zemalja regiona, kojim će se dobiti dugoročna podrška i u okviru toga je čestitao Džaferoviću na napred BIH u otvaranju pregovora o čanstvu u EU.

“Albanija je uvijek bila uz BIH i nastaviće da snažno podržava suverenost, teritorijalni integritet BIH, socijalnu koheziju I njen napredak u eurospkim I evroatanskim procesima, posebno sada uoči 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma”, kazao je Meta.

Izrazio je želju i uvjerenje da će puna primjena Dejtonskog sporazuma još više konsolidovati međutetnički suživot u BIH, ali I u cijelom region, jer je to ključno I za europsku budućnost cijelog regiona. Iako to nije nešto što se može postići lahko, ali BIH može biti most tog procesa, kazao je Meta.

“Ohrabrio sam predsjednika Džaferovića da učini napor da se pronađe pragmatično rješenje za priznavanje diploma I olakšicu viznog režima za državljane Kosova, kao što je to slučaj na regionalnom nivou”, kazao je Meta.

On je naglasio da je most koji spaja dvije zemlje albanska manjina u BIH I bošnjačka manjina koja živi u Albaniji, te izrazio zadovoljstvo što klub “Bajram Curi” iz Sarajeva i dalje predstavlja kulturni centar Albanaca.

“S druge strane i bošnjačka zajednica je sada priznata u Albaniji i predstavlja važan kamen temeljac naših budućih odnosa”, kazao je Meta.

Predsjednik Meta je kazao da će se ponovo otvoriti Ambasada Albanije u BIH naredne godine.

Odgovarajući na pitanja novinara, Meta je kazao da se saradnja može unaprijediti u svim oblastima, a posebno u oblasti turizma, infrastrukture, uspostavanja avio linije između dvije zemlje.

Ono što je zajednički neprijatelj je odlazak mladih, dodao je albanski predsjednik, istakavši da su potrebne hrabre i brze odluke političkih lidera kako bi se reforme desile brzo, ako je želja za integracijom u EU iskrena.
 

Izvor: trt.net.trIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.