Ako ne ti, ko onda?

0
75

Slikovni rezultat za stay positive

Ukoliko odlažete svoje snove jer mislite da nemate dovoljno novca da počnete ili nemate potrebno obrazovanje ili kvalifikacije, imam za vas jednu vijest: možda nikada nećete imati ono što vam je potrebno da biste se osjećali spremnim.

Da li mislite da se bilo koji od poslanika osjećao spremnim kada je odabran? Allahov Poslanik Muhammed, s.a.v.s., kada je dobio prvu objavu, je dotrčao kući i sakrio se ispod deke. Poslanik Musa, a.s., je bio zbunjen i uplašen kada je čuo glas koji mu naređuje: „Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato, obuću svoju, ti si, doista, u blagoslovljenoj dolini Tuva. Tebe sam izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj!Ja sam, uistinu, Allah, drugog boga, osim Mene, nema; zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio!  Čas oživljenja će sigurno doći – od svakog ga tajim – kad će svaki čovjek prema trudu svome nagrađen ili kažnjen biti. I neka te zato nikako ne odvrati od vjerovanja u nj onaj koji u njega ne vjeruje i koji slijedi strast svoju, pa da budeš izgubljen. (Taha,12-16)

Kada je Musa, a.s., bacio štap i štap postao zmijom ponovo je bio uplašen. Allah ga je ohrabrio i rekao mu da ga podigne, a kada ga je dodirnuo vratio se u prvobitni oblik. Kada mu je naređeno da ide u Egipat i oslobodi Izraelce i reformiše svoj narod, on se osjetio nespremnim za ovu misiju. Imao je govornu mahanu i bojao se da neće biti uvjerljiv u govoru. Tražio je dozvolu od Allaha da mu se pridruži brat i prijatelj Harun,a.s., koji je bio elokventan govornik. Dozvola je dobivena.

Ovo ukazuje na još jednu bitnu stvar- da je svakome ponekad potreban pratilac. Nismo svi uvijek dovoljno jaki da nešto sami uradimo. Ponekad nam je potreban prijatelj, saveznik, podrška bračnog druga, samo jedna osoba koja vjeruje u našu misiju i koja je spremna da pomogne ili samo spusti ruku na naše rame i kaže: „Ja vjerujem u tebe“. Ukoliko imate takvu osobu pored sebe, onda je ta osoba dragocjena i  tajno oružje.

Kada su u pitanju najvažnije stvari u životu, niko nikada nije spreman. Sve što možete učiniti jeste da ostanete hrabri i ponosni, donesete čvrstu odluku u svom srcu i krenete. Vrijeme da poduzmete ono o čemu sanjate je sada. Razmislite o Ebu Bekru, r.a., koji je jasno znao da iskoristi prilike. Kada je vidio kako muče roba Bilala, r.a., on ga je kupio od Umejje b. Halefa i oslobodio ga. On je oslobodio i mnoge druge robove muslimane koje su zlostavljali na isti način. Kada je otac Ebu Bekra, to vidio, kazao je: „Sine moj, zašto kupuješ ove slabe robove a onda ih oslobađaš?“ Zbog čega ih ne zadržiš kako bi imao koristi od njih? Ebu Bekr mu je odgovorio: „Moj oče, ovo radim iz razloga što tražim lice Allaha“.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., nam je rekao da je čovjeku garantovan Džennet ukoliko ukloni prepreku sa puta. Prostitutki su oprošteni grijesi i garantovan joj je Džennet što je napojila žednog psa. Drugom čovjeku je garantovan Džennet jer je darovao palmu hurmi siromašnoj porodici. Nijedno djelo nije beznačajno jer ono može biti zrno pijeska koje će podići tas vage i spasiti vas. Nijedan dostojan projekat nije premali, niti je preveliki ukoliko počnete s jednim korakom, fokusirajući se da taj korak dobro spovedete. Kada sam suočen sa velikim projektom, bez obzira da li se radi o izradi internet stranice, pisanju, čišćenju kuhinje  nastojim biti usredotočen. Tako da suzim svoj fokus i kažem sebi, uradi samo jednu stvar. Uradim jedan posao, onda odaberem drugi pa onda opet drugi, i kada pogledam oko sebe, subhaAllah, posao je odrađen!

Ako vas uznemire dešavanja oko vas, da li na međunarodnoj sceni, ili  u vašoj zajednici ili unutar vaše porodice i pomislite ‘neko bi trebao nešto poduzeti’, pa, ti si taj neko. Ti vidiš potrebu, ti imaš sposobnosti koje ti je Allah dao kao Njegovom predstavniku na zemlji, ti imaš isti mozak, srce i sposobne ruke kao bilo ko drugi. To si ti, brate! To si ti,sestro!

Da, neko je potreban da skuplja novac za braću i sestre u Somaliji, Siriji, Jemenu i drugim mjestima. Neko mora govoriti u ime političkih zatvorenika, podučiti ljude o Palestini, pokrenuti Humanitarni dan na nivou lokalne zajednice, brinuti o jetimu, pokrenuti islamsku ustanovu, predstavljati muslimane u medijima, napisati priču o muslimanima, napraviti dokumentarac, …

Ako ne ti, ko onda?

Ako razmišljaš o pisanju knjige ili stjecanju akademskog stepena; ili si medicinar ili razmišljaš da ideš u inostranstvo da bi radio u okviru Doktora bez granica ili ukoliko si zainteresiran da kampanju o ljudskim pravima, učenje arapskog jezika, izučavanju borilačkih vještina, oblikovanju sebe ili poboljšanju svojih prehrambenih navika…

Ako ne sada, onda kada?

Vrijeme je sada, mjesto je ovdje, osoba si ti. Ti si onaj koji je naimenovan. Ispuni misiju koji ti je Allah dodijelio. Uvježbaj svoje jedinstvenetalente u ime Allaha. Nikad nećeš čuti pištolj za start koji će ti reći da trčiš. Samo kreni, jedan korak naprijed, oprezno ukoliko je potrebno, onda drugi, i vidjet ćeš da ideš ka svom snu. Ne brini o tome da li imaš sve neophodno prije nego što počneš. Ne dozvoli da te nedostatak sredstva spriječi. Dr. Norman Vincent Peale, američki svećenik i autor best-sellera kaže: „Prazni džepovi nikad nisu nikoga zaustavili, to jedino mogu učiniti prazna srca“.

Nemojte da vas zaustave pesimisti. Imajte na umu šta je Allah, s.v.t., rekao Musi, a.s.:” I neka te zato nikako ne odvrati od vjerovanja u nj onaj koji u njega ne vjeruje i koji slijedi strast svoju, pa da budeš izgubljen”.

Uradi ono što ti se nalazi u srcu, ne slušaj one koji će te obshrabriti, rugati ti se ili sumnjati u tvoju sposobnost.

Odgajaj svoju djecu kao muslimane. Često roditelji muslimani aktivno ne podučavaju svoju djecu dinu, misleći da će to djeca nekako pokupiti osmozom. Ili se zavaravaju misleći da ih je dovoljno odvesti nedjeljom u mekteb (e dragi moji, nije dovoljno!). Nemoj čekati, i nemoj računati na nekog drugog da će odgojiti tvoju djecu. Imaj na umu da tvoja djeca ne pripadaju tebi, već Allahu. Ona su ti data u amanet, a ti si njihov pastir, tako da nastoji dobro odgojiti svoje stado. Sada je pravo vrijeme, a ti si ta osoba. Izdvoji vrijeme za svoju djecu, poduči ih primjerom i udžbenikom, njeguj ih s pažnjom kao što bi njegovao svoju bašču.

Svi mi želimo biti bolji muslimani. Mi zamišljamo vrijeme u budućnosti, bližoj ili daljoj, kada ćemo ostaviti loše navike, usavršiti svoj namaz, naučiti više Kur’ana, učiniti više ibadeta u ramazanu i spremiti se za Džennet.  I to vrijeme još nije došlo….nismo spremni. Ali Poslanik, s.a.v.s., je rekao:„Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti“.

Ovo je taj trenutak, dok imaš mladost, zdravlje, bogatstvo, vrijeme i sam život. Niko od nas nije siguran da će doživjeti još jedan izlazak sunca ili još jednu večer na ovoj zemlji. Smrt ne čeka ni muškarca ni ženu, već dolazi po nas na krilu, poput gavrana u noći.

Sada je pravo vrijeme. Mjesto je ovdje. Osoba si ti.

 

Napisao: Veal Abduldževad

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.