Ako muslimani žele istinski dijalog sa Zapadom, moraju pojačati svoje prisustvo i utjecaj

0
1077

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Na datum (13. januara, 2020.), na Ahiret je preselio Murad Wilfried Hofmann, bivši njemački diplomata, čiji je prelazak na islam (1980.) uzdrmao Evropu, isto kao i njegove knjige: Islam kao alternativaIslam 2000 i Islam u trećem milenijumuReligija u usponu.

Murad Hofmann doktorirao je na minhenskom univerzitetu iz oblasti njemačkog prava, a dodatne studije američkog prava nastavio je na Univerzitetu ”Harvard” na kojem je magistrirao, odnosno doktorirao. Dugo godina je radio kao službenik pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, a u dva navrata je bio njemački ambasador u Alžiru i Maroku.

U mladosti je doživio strašnu saobraćajnu nesreću (1951.), a hirurg mu je, nakon hirurške intervencije, rekao: ”Niko zaista ne preživi takvu nesreću, nadam se da je Bog za tebe, prijatelju, spremio nešto posebno.” (Murad Hofmann, Put u Mekku, str. 55)

I sudbina je potvrdila intuiciju ovog doktora, jer je dr. Hofmann, nakon studioznog proučavanja islama i nakon što je doživio i osjetio svu ljepotu islamskog morala živeći među muslimanima u Alžiru i Maroku, prešao na islam.

A kada je izjavio da je prešao na islam, mediji su se žestoko obrušili na njega, čak i njegova majka, koja je, kada joj je poslao poruku da je postao musliman, rekla: ”Ostani sa Arapima!”

Međutim, Murad Hofmann nije mario za sve ovo. On kaže: ”Kada sam zbog prelaska na islam bio izložen žestokoj kampanji, vrijeđanju i klevetama u medijima, neki moji prijatelji nisu mogli razumjeti moju ravnodušnost prema ovoj kampanji, a objašnjenje se zapravo krije u ovom ajetu: ”Samo Tebe obožavamo i od Tebe pomoć tražimo.” (El-Fatiha, 4.) (Reise nach Mekka – Put u Mekku, str. 49.)

Nakon prelaska na islam, dr. Hofmann je započeo svoju spisateljsku karijeru. Napisao je nekoliko zapaženih djela o islamu: Dnevnik njemačkog muslimanaIslam 2000Islam u trećem milenijumu: Religija u usponuPut u Mekku, te knjigu Islam kao alternativa, koja je izazvala veliku pažnju njemačke javnosti.

Govoreći o potpunoj i preciznoj ravnoteži između materije i duha u islamu, dr. Murad Hofmann, rekao je: “Ahiret nije ništa drugo do nagrada za rad na ovome svijetu, i odatle dolazi interesiranje za ovaj svijet. Kur'an inspiriše i podstiče muslimana da moli Allaha i za ovaj, a ne samo za onaj svijet, kao što se navodi u ajetu: “Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovome i na onome svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju!” (El-Bekara, 201.) Čak je bonton jela i posjećivanja našao svoje mjesto u islamskom Šerijatu.” (Islam kao alternativa, str. 55-115)

Dr. Murad Hofmann objašnjava fenomen brzog širenja islama u svijetu, uprkos slabosti napora koji su uloženi u njegovo pozivanje, riječima: ”Spontano širenje islama je jedno od njegovih obilježja kroz historiju, jer je to prirodna vjera koja je objavljena Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem.” (Dnevnik njemačkog muslimana)

Na drugom mjestu, Murad Hofmann se čudi licemjerju zapadnjaka, pišući: ”Na Kurban-bajram, zapadni svijet žrtvovanje životinje od strane muslimana smatra varvarskim činom, iako zapadnjak još uvijek svoju molitvu naziva ”žrtvom”! Osim toga, zapadnjak i dalje meditira na Veliki petak jer je Gospod ”žrtvovao” Svog ”sina” zbog nas.” (Put u Mekku, str. 92)

Evo još nekih njegovih izreka:

– ”Ne isključujte mogućnost da će Istok ponovo predvoditi svijet u civlizacijskom smislu, jer izreka ”svjetlost dolazi sa istoka” još uvijek vrijedi.” (Islam kao alternativa, str. 136)

– ”Allah će nam pomoći ako mi promijenimo sami sebe, ne promjenom i reformom islama, već promjenom našeg stava i odnosa prema islamu.” (”Islam 2000”, str. 12)

I poput velikog mislioca i pisca, Muhameda Asada, dr. Murad Hofmann također daje savjete muslimanima da ponovo preuzmu vođstvo ljudske civilizacije sa ponosom i povjerenjem u svoju vjeru islam.

On kaže: ”Ako muslimani žele istinski dijalog sa Zapadom, moraju potvrditi i pojačati svoje prisustvo i utjecaj, oživjeti obavezu idžtihada i odustati od metode izvinjenja i opravdavanja kada se obraćaju Zapadu, jer je islam jedino rješenje za izlazak iz ponora u koji je Zapad pao, i to je jedina opcija za zapadna društva u dvadeset prvom stoljeću.” (Časopis Al-Majalla, Kuvajt, br. 174)

Neka se Allah smiluje Svom čestitom robu i velikom muslimanskom misliocu i ambasadoru islama, Muradu Hofmannu, i neka ga nastani u perivojima Džennetul-Firdevsa. Amin!  

   

Izvor: saff.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.