Ako je prijateljstvo iskreno, neće mu škoditi nedostatak čestih posjeta

0
165

Best Friend | Beautiful hijab, Hijab, Muslim girls

Piše: Edhem Šerkavi /Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U vjerodostojnom hadisu je došlo da će Allah na Sudnjem danu staviti sedam osoba u Svoj hlad kad ne bude drugog hlada, a među njima i dvojicu muslimana koji su se voljeli u ime Allaha, pa su se u ime Allaha sastajali i rastajali. 

Muslimani iz prvih generacija ostavili su nam divne primjere prijateljstva u ime Allaha, a mi ćemo spomenuti samo neke. 

Junus ibn Abdul-E'Ala, rekao je: ”Jednog dana imam Šafija mi je rekao: ‘Junuse, ako dobiješ informaciju da je tvoj prijatelj govorio loše o tebi ili uradio nešto što mrziš i prezireš, ne žuri sa neprijateljstvom i prekidanjem prijateljstva, pa da budeš od onih koji ubjeđenje potiskuju sumnjom. Umjesto toga, otiđi kod njega i reci mu: -Rekli su mi o tebi to i to – i ne spominji mu ime onoga ko ti je to prenio -, pa ako on to zanegira, reci mu: -Ti si, zaista, iskren i pouzdan.  I nemoj na to ništa dodavati. 

ad

Ako on to prizna, ukoliko postoji ikakva mogućnost za ispriku, prihvati je. A ako mu ne nađeš izgovor i osjetiš tjeskobu zbog toga, onda imaš pravo izbora; možeš ga napustiti i prekinuti prijateljstvo ili mu oprostiti, a oprost je bliži bogobojaznosti.

 A ako te duša bude nagovarala da mu uzvratiš istom mjerom i da odgovoriš na uvredu, sjeti se njegovog prethodnog dobročinstva prema tebi i nemoj podcjenjivati i odbacivati to dobročinstvo zbog njegovog jednog lošeg djela, jer je to zulum i nepravda.

 Junuse, ako imaš iskrenog prijatelja, dobro čuvaj to prijateljstvo, jer je prijateljstvo teško sačuvati, a lahko prekinuti i izgubiti.”’

Prenosi se da je Junus ibn Ubejd doživio nesreću, pa mu je rečeno: ”Tvoj prijatelj Ibn Avf nije došao da te posjeti.” Odgovorio je: ”Ako smo sigurni u prijateljstvo i ljubav našeg brata, neće mu naškoditi ako ne dođe.” 

Tačno je da bi se pravi prijatelji trebali pojaviti u teškim trenucima da pruže utjehu i ublaže bol i tugu svom prijatelju, ali je ljudski tražiti izgovore za prijatelje ako i ne dođu i čuvati prijateljstvo, jer se prijatelj ne obračunava, a na neprijatelja se ne računa niti mu se pridaje pažnja.

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.