Ahlak muslimana doveo do primanja islama devetorice kineskih radnika

0
90

Najmanje devet kineskih državljana primilo je islam nakon što ih je dirnulo ponašanje džamijskog imama i muslimana.

Dr. Velid Adžadži, imam džamije Princ Fejsal b. Fahd u okrugu Hada u Rijadu, Saudijska Arabija, je kazao kako su prije sedmicu dana pronašli kineske radnike kako spavaju na kartonskim kutijama u blizini džamije. On dodaje da su se na početku plašili jer su mislili da im neće pomoći jer nisu muslimani.
Imam je kineskim radnicima uz pomoć drugih džematlija obezbjedio pristojno sklonište i hranu u blizini džamije.
Pošto su bili nemuslimani plašili su se u početku misleći da će se muslimani prema njima loše ponašati. Ali, na njihovo veliko iznenađenje prema njima se ponašalo jako humano.

“Oni su mislili da im nećemo pomoći tvrdeći da nisu muslimani, ali to se nije dogodilo, okupili smo džamijski džemat kako bismo im pomogli. Smjestili smo ih u blizini džamijske bašte i pružili smo im hranu i piće, te napunili njihove mobilne telefone kako bi stupili u kontakt sa kineskom ambasadom”, kazao je imam.
Imam je također pokušao da stupi u kontakt sa njihovom ambasadom kako bi se postarao da se sigurno vrate kući.
Dr. Adžadži kaže da su radnici napustili kompaniju u kojoj su radili nakon što im vlasnik devet mjeseci nije isplatio zaradu i što se prema njima ponašao jako loše.

ad


“Očito da im je to ostavilo jako loš utisak o Kraljevini i ljudima koji ovdje žive”, kazao je imam. Ali sve ove zablude su se promijenile kada su im imam i mještani pružili istinsku pomoć.

“Nismo vjerovali da će se prema nama lijepo ponašati i da će biti sretni zbog toga. Ponašali su se prema nama kao da smo im braća čak iako nismo bili njihove vjere. Pružili su nam hranu i piće kao i sredstva preko kojih smo komunicirali sa ambasadom naše zemlje”, kazao je jedan od radnika.


Dr. Adžadži kaže da su se također potrudili da shvate pravo značenje islama i karakter pravih muslimana, a nakon što su se uvjerili u velikodušnost muslimana oni su na kraju primili islam. Grupa je kazala da će nakon što klanjaju svoj prvi džuma-namaz vratiti se u svoju domovinu sa novim identitetom kao muslimani.


“Uskoro ćemo otići u našu zemlju, ali sa sobom nosimo našu novu vjeru i prelijepe uspomene na ove plemenite ljude koji su nas svojim lijepim ponašanjem, ljubaznošću i nježnim odnosom uputili prema ovoj velikoj vjeri”, kazao je jedan od kineskih radnika.

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.