Advokat: Palestina mora ustanoviti sudove za ratne zločine

0
6

Palestina – U proteklom periodu svakodnevni su sukobi na okupiranim palestinskim teritorijama gdje izraelske snage koriste silu protiv Palestinaca. Svakodnevno se povećava broj žrtava. Tim povodom, Al Jazeera je razgovarala sa međunarodnim pravnikom Tobyjem Cadmanom

Al Jazeera: Amnesty International kazao je Al Jazeeri u nedjelju kako se za neke incidente može reći da su dosegli nivo izvanpravnih ubistava (slučajevi kada osoba iz vlasti ubija drugu i prolazi bez ikakvih sankcija, sudskih ili pravnih procesa). Koja su tačno pravila za vođenje borbi kod izraelskih vojnika?

Cadman: Pravila za vođenje borbi specifične su naredbe koje dobijaju izraelski vojnici. Međutim, ta pravila moraju biti u skladu sa generalnim principima međunarodnog prava i biti podložna provjerama da li se akcija odnosi na napad na legitimnu metu, čin samoodbrane i da li je proporcionalna riziku – u suprotnom postoji mogućnost da se takav čin tretira kao ratni zločin.

Neki od incidenata koji su prikazani javnosti izazivaju značajnu zabrinutost i, iako neki mogu biti izvanpravna ubistva, moramo biti oprezni od donošenja ishitrenih odluka bez razmatranja svih dostupnih činjenica. Tako rečeno, ukoliko je incident samo ono što se vidi na dostupnom videosnimku na internetu, oni izazivaju značajnu brigu i sugeriraju da su počinjena krivična djela. Jedna od zabrinutosti je to da su napadi odmazde, a ne djelovanje na vojnu metu i nisu proporcionalni odgovori na bilo kakav rizik.

ad

Al Jazeera: Nije riječ o novim stvarima. Vidjeli smo ovakva videa i ubistva u prošlosti. Zar ovo nije slučaj za međunarodne sudove?

Cadman: Ovo nije novo. Vidjeli smo snimke brojnih napada na palestinske civile uključujući proizvoljna hapšenja, loše tretiranje pritvorenika i izvanpravna ubistva. Mislim da je apsolutno riječ o problemu koji treba Međunarodni krivični sud (ICC) da razmotri. Međutim, oni nisu bili u mogućnosti da razmatraju takve stvari jer ICC-u nije bila dana jurisdikcija. Sada je situacija drugačija. Palestina je država potpisnica Rimskog statuta ICC-a i, kao rezultat toga, svaki primijećeni oblik međunarodnih krivičnih djela može biti predat Tužiteljstvu ICC-a za istragu. Znamo da je ICC-ov tužitelj aktivno razmatrao brojna pitanja oko Gaze, Zapadne obale i Jerusalema. Ključno je da se takve stvari na pravi način dokumentiraju kao način pomoći otvaranju formalne istrage tužitelja ICC-a. Premda je to riječ o stvarima u jurisdikciji ICC-a, ne možemo očekivati da ovaj sud riješi sve probleme. Palestina je sada država i treba početi da se tako ponaša. Treba da uspostavi svoje vlastite sudske institucije, da istražuje i procesira slučajeve ratnih zločina i terorizma. Izrael, kao okupatorska sila, mora dozvoliti Palestini da funkcionira kao država.

Al Jazeera: Zašto Država Izrael ne odgovara za ova ubistva? Ukoliko je riječ o jasnim prekršajima, sa svjedocima, zašto još nema reperkusija?

Cadman: Izrael je odgovoran, ali oni moraju biti držani za odgovornost na međunarodnom nivou jer je jasno da nemaju iskrenu namjeru da se sa takvim stvarima razračunaju interno. Premda je palestinska administracija potpisala i ratificirala Rimski statut, ovo se trebalo uraditi davno ranije, dok je međunarodna zajednica trebala obratiti pažnju na nekažnjivost, a ne davati pokrov podrške.

Al Jazeera: Šta bi Vi učinili sa pravnog stanovišta? Da li bi stvari prepustili palestinskim vlastima ili pojedincima, ukoliko je riječ o ubijenom članu porodice, kako bi se tražila pravda?

Cadman: Prvi korak mora biti poziv na domaću istragu. Izraelu treba dati priliku da sam rješava ove stvari. Međutim, ukoliko se to ne desi, onda se trebaju poduzeti alternativni koraci. Palestina mora ustanoviti institucije za ovakve stvari. Prvi korak treba biti uspostavljanje istražiteljske komisije koja ima jurisdikciju da istražuje zločine počinjene od Izraelaca, Palestinaca ili drugih na okupiranim teritorijama. Teško je davati savjete oko toga koja je najbolja metoda rada, no na ICC-u je tako da ako je riječ o slučaju koji pokriva Sud i ima dovoljnu težinu, druga država može provesti istragu i izvesti tužbu prema Univerzalnoj Jurisdikciji gdje se to može uraditi. Ovo su dva primjera šta se može uraditi. Međutim, moj stav i dalje je takav da mora biti domaći proces sa međunarodnom kontrolom.

Al Jazeera: Sa pravnog stanovišta, kako se trenutna situacija može okončati?

Cadman: Teškoće su u pokušajima uvjeravanja ICC-ovog tužitelja da provede istragu izraelskih djela, ukoliko je riječ o stvarima koje treba rješavati eksterno. Volio bih, međutim, vidjeti kako palestinske vlasti pokazuju posvećenost pravdi i, stoga, ne vidim razlog zašto one ne mogu razviti mehanizam, sud, da istraže i procesuiraju stvari interno. Međutim, pozvao bih na oprez, bilo kakav takav mehanizam mora biti kredibilan i mora istražiti sve one za koje se sumnja da su počinili prekršaje i, stoga, bilo koji palestinski sumnjivac mora biti istražen i procesuiran kada za to ima potreba.

Pravda i odgovornost su integralni elementi mira i stabilnosti. Neće biti trajnog mira u Palestini bez toga da se odgovorni za ratne zločine ne procesuiraju kroz kredibilne sudske procese.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.