A zašto tvoja majka ne nosi hidžab?

0
57

Prije nekoliko mjeseci pozvana sam na večeru kod prijatelja gdje mi je jedan od gostiju postavio pitanje: “A zašto tvoja majka ne nosi hidžab?”

Volim nositi hidžab, biti obučena na način koji mi omogućava da maksimiziram svoje ibadete (kijam, ruku’, sedždu gotovo bilo gdje), ali također i da hodam ulicom i vrlo vidljivo budem primijećena kao muslimanka. Izabrala sam da nosim hidžab ne samo da bih slijedila mudrost i uputu mog Stvoritelja, već također što vjerujem da predstavlja nešto drugo- da nisam definisana niti mjerena društvenim standardima ljepote. Neću lagati i pretvarati se da nije bilo teško, ali volim razmišljati o priči o Ibrahimu, a.s., i kako je bio spreman da žrtvuje svoga sina zbog vjere i ljubavi prema Allahu, s.v.t. Iako ne mogu nikako izjednačiti moje pokrivanje kose u javnosti sa tako velikom žrtvom, za mene je ova poteškoća olakšana podsjećanjem da iako volim kosu (nije da sam sad ćelava), moja ljubav prema Allahu je uvijek bila, i uvijek će biti, daleko veća, elhamdulillah.

Imam 22 godine i počela sam nositi hidžab kada sam imala 19 godina, nakon mnogo mjeseci i godina razmišljanja, razmatranja i dove. U mojoj široj porodici je potpuno neobično da neko odabere da nosi hidžab, ali također nije ni norma. Kada sam bila suočena sa ovim pitanjem, moj odgovor je bio brz: Moja majka je milion puta bolja muslimanka od mene, mašaAllah. Kada dođem do njene deredže možda i budem u stanju da joj dajem savjete.

Moja majka, mašAllah, nosi hidžab u svakom aspektu koncepta i riječi, bez fizičkog nošenja hidžaba.  Kao i činjenica da moja majka živi i diše islam, ona također ima i najljepši sabur koji sam ikada vidjela, nakon što joj je prvo dijete preselilo njen iman u Allahov plan je porastao kao i njena ljubav prema Allahu. Ona je također skromna, ponizna, uzorna, puna ljubavi i naravno Džennet je pod njezinim nogama. Poslove majke obavlja strastveno, a kao doktorica svoj posao obavlja posvećeno. Ona nije jedina koju poznajem kao takvu, također puno mojih prijateljica je također skromno, ponizno, ljubazno, mudro i istinski predstavnik islama na svakom koraku i riječi bez da fizički nose hidžab. Smatram ih velikim uzorom i težim da postignem njihove deredže u karakteru i pobožnosti. Ni na koji način ne pokušavam da dovedem u pitanje važnost marame i vanjskog hidžaba, ali u isto vrijeme vas pitam da  ne misle da također nije važan i unutrašnji hidžab.

ad

Potrebno vam je samo nekoliko sekundi listanja Instagama da vidite salve mržnje i osuđujućih komentara protiv sestara koje nose hidžab i onih koje ne nose. Ponekad zaista poželim da plačem. U kojem smo to trenutku odlučili da trebamo narušiti ugled drugih i poniziti ih, samo na osnovu naše percepcije njihovog praktikovanja islama? Sa hidžabom, bez hidžaba, pola hidžaba ili čak bikini, ništa ne može opravdati naše nepristojno ponašanje i nepoštovanje bilo kojeg ljudskog bića, a kamoli sestre muslimanke. Naravno, da je davanje savjeta važno, ali kada smo toliko opsjednuti islamskim kodeksom oblačenja, zašto to onda nismo proširili i na islamski kodeks davanja savjeta? Pored ovoga, Allah najbolje prosuđuje nijete, zapitajte se ovo- da li je moj nijet dok sam ovo pisala bio da povećam svoj ego ili da istinski inspirišem srca Allahovim riječima i riječima Poslanika, s.a.v.s.?

Umjesto toga, uvijek učimo jedni od drugih. Takav pristup može samo povećati našu skromnost. Umjesto: šta mogu istaknuti da ova sestra ima lošije/ gore od mene, zapitajmo se: šta ova sestra radi bolje od onoga što ja radim? Šta mogu naučiti iz njenog praktikovanja islama? Možda ona daje više sadake od mene, možda ona iskrenije sluša druge, možda ona nikada ne ogovara. MašaAllah. Kada pogledam moju majku, postoji beskonačan popis stvari koje mogu od nje naučiti i koje volim kod nje.
Na kraju, Allah, s.v.t., će svima suditi, a On je najpravedniji sudija, subhanaAllah. Povećajmo ljubav jedni prema drugima, tražimo dobro jedni u drugima, i uvijek imajmo na umu da nas Allah, s.v.t., beskonačno puta bolje poznaje nego što mi sami sebe znamo, elhamdulillah.

Možda oni kojima je postavljeno pitanje kao meni imaju drugačiji odgovor, ali i to je u redu. Ali vi koji ste se osjetili poniženim zbog komentara o hidžabu, znajte da niko ne može tvrditi da govori u ime Allaha, s.v.t., i On zna šta je u čijem srcu. Onima koji daju iskrene savjete, nastavite sa njima. Sigurna sam da to radite, ali također potrebno je vrijeme da vas poslušaju, da nauče od vas, ali i cijenite borbe sestre kojoj se obraćate.
Pa zašto ne pitam svoju majku da nosi hidžab? Jer ga ona već nosi. Ukoliko Allah, s.v.t., to bude za nju htio, prelijepi primjer njenog unutrašnjeg hidžaba će se jednog dana manifestovati i u vanjskom hidžabu, ali u ovom trenutku, ona je moja majka, i Džennet je pod njezinim nogama.

Jedan od mojih omiljenih hadisa glasi: Bogobojaznost nije u dužini brade niti slojevima odjeće koje nosite. Poslanik, s.a.v.s., je kazao:Bogobojaznost je ovdje (pokazujući na svoja prsa tri puta). (Muslim)
I jedan od mojih omiljenih ajeta: Gospodar tvoj dobro zna onoga koji je s puta Njegova skrenuo i On dobro zna one koji su na Pravome putu. (el-Kalem, 7)

Napisala:  Inaja Zahin

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.