A šta je dunjaluk u odnosu na Ahiret?

0
474

Slikovni rezultat za red sun

Jednom prilikom je Allahov Poslanik, s.a.v.s., držao govor svojim ashabima, pa kada je već Sunce bilo na samom zalasku, skoro da zađe za horizont, Poslanik, s.a.v.s., reče: Od ovog dunjaluka nije ostalo ništa više nego što je ostalo od ovog vašeg dana koji prolazi. (dio dužeg hadisa koji bilježe, između ostalih Tirmizi i imam Ahmed, a Tirmizi i Ibn Hadžer ga smatraju hasenom, dobrim).

Neka svako onaj ko ima razuma, ko sebi želi dobro, dobro razmisli o ovom hadisu, neka se zapita šta od ovog preostalog vremena dunjaluka može dograbiti. Neka zna čovjek da samo luta i sanja i neka zna da je vječnu sreću i trajne blagodati dao za ono što nema nikakve vrijednosti. A ako bi čovjek tragao za Allahom i Ahiretom, Allah bi mu, zasigurno, darivao i dunjaluk, sa svim ljepotama i potpunostima, kako to stoji u nekim predanjima: Sine Ademov, prodaj dunjaluk za Ahiret, dobit ćeš ih oboje, a nemoj prodati Ahiret za dunjaluk, pa da izgubiš oboje.” (Ebu Nu’ajm ove riječi prenosi od Hasana el-Basrija)

Neki od selefa je govorio: Sine Ademov, ti si potreban svoga udjela u dunjaluku, ali si još potrebniji svoga udjela u Ahiretu. Ukoliko započneš sa svojim dunjalučkim udjelom, upropastit ćeš svoj udio na Ahiretu, a i dunjalučki će ti biti u opasnosti, a ako prvo započneš sa svojim udjelom na Ahiretu, uspjet ćeš i u jednom i u drugom.

Omer b. Abdulaziz je u svojoj hutbi govorio: O ljudi, vi niste stvoreni bez svrhe, i niste ostavljeni sebi na volju. Vi imate dan povratka u kojem će vas Allah sakupiti da bi vam sudio i da bi među vama razdvojio. Nesretan je i propao svaki onaj koga Allah izvede iz Svoje milosti, koja sve obuhvaća, kome uskrati Džennet koji je prostran koliko nebesa i Zemlja, Sigurnost budućnosti je zagarantovana onome ko se u sadašnjosti Allaha boji i ima Ga na umu, onome ko je dao malo za mnogo, prolazno za vječno, nesreću za sreću. Zar ne vidite da ste u koloni mrtvih, nakon vas ostaju živi. Zar ne vidite da svaki dan, jutrom i večerom, ukopavate one koji se vraćaju Allahu! Njegova nada je prekinuta, spuštate ga u utrobu zemlje, bez postelje i jastuka, bez ičega, ostavio je voljene a obračun mu slijedi!

ad

 

Autor: Ibn Kajjim el-Dževzijje

Iz djela: el-Vabil es-sajjib

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.