Kakav je bio odnos ashaba prema Poslaniku, a.s.

0

Ashabi su najbolji ljudi nakon vjerovjesnika i poslanika, najljepšeg su morala, najvećeg znanja i najčišćijih srca. I od njihove posebnosti i najvećih odlika jeste gledanje, slušanje ii druženje sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem.

Kada bi im se obraćao, obarali bi svoje glave i pomno ga slušali kao da su im ptice bile na glavama. Kada bi razgovarali s njim, stišavali bi svoj glas. Iz stida prema njemu, nisu ga mogli mnogo promatrati i gledati. Kada je od njih bilo zatraženo da ga detaljno opišu, niko od njih to nije mogao. Na njegova vrata kucali bi vrhovima svojih prstiju, ili noktima. Svaki od njih želio je da mu bude na usluzi, jedva očekujući da nešto zatraži od njih. Kada bi im nešto naredio, bez pogovora bi to izvršavali.

Voljeli su ga svim srcem, više i od sebe samih. Žrtvovali su sve za njega: imetak, porodicu pa i sebe same.

Klanjali su na mjestima na kojima bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao, odsjedali na mjestima na kojima bi on odsjedao.

Urve b. Mesud nakon susreta sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovim ashabima, rekao je mnogobošcima Mekke: „Nisam još vidio do sada da se neko voli i poštuje kao što ashabi Muhammeda vole i poštuju Muhammeda.“ (Ibn Hibban)

Vjerodostojno se prenosi od Omera b. el-Hattaba, radijjallahu anhu, da je rekao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: „Zasigurno si mi draži, Allahov Poslaniče, i od mene samoga!“ (Buhari)

Amr b. As, radjjallahu anhu, rekao je: „Niko mi nije bio draži od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti je iko bio poštovaniji od njega u mojim očima. Iz poštovanja prema njemu, nisam ga se mogao nagledati. Da mi je neko tražio da ga opišem, ne bih bio u stanju, jer ga se moje oči nisu mogle nagledati.“ (Muslim)

Kada je Alija b. Ebi Talib, radijjallahu anhu, upitan o ljubavi ashaba prema Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: „Tako mi Allaha, bio nam je draži od naših imetaka, i naše djece, i naših očeva, i naših majki, pa i od hadne vode u trenucima žeđi.“ (Kadi Ijjad)

Ebu Bekr, radijjallahu anhu, rekao je: „Tako mi Onoga koji te je poslao sa istinom, doista bi mi islam Ebu Taliba bio draži od islama moga oca Ebu Kuhafe, jer bi i tebi, Allahov Poslaniče, njegov islam bio draži.“ (Ibn Asakir)

Enes b. Malik, radijjallahu anhu, rekao je: „Ničemu se više ashabi nisu obradovali kao što su se obradovali riječima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Čovjek će biti s onim koga voli,“ (Buhri) jer su ga svi voljeli. Svi su željeli biti u njegovoj blizini, na dunjaluku i ahiretu.

Uzvišeni Allah je rekao:

„Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku bit će u društvu Vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti.“ (En-Nisa, 69.)

Begavi, rahimehullahu te’ala, kaže: „Ovaj ajet objavljen je povodom Sevbana, sluge Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Sevban je mnogo volio Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Nije mogao da dugo odsustvuje od njega. Nestrpljivo je isčkivao svaki susret s voljenim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem. Jednog dana mu je došao sav blijed, plač i tuga jasno su mu se primjećivali na licu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je upitao: „Sevbane, šta ti je? Što si tako blijed? Šta se desilo?“ Sevban je odgovorio: „Allahov Poslaniče, nisam bolestan niti slab, već, kada te ne vidim osjećam veliku prazninu i ne mogu da se smirim sve dok te ne vidim. Zatim počnem razmišljati o ahiretu, pa se pobojim da te tamo neću vidjeti jer ćeš ti biti uzdignut sa drugim Vjerovjesnicima a ja, ako i uđem u Džennet, bit ću na nižem mjestu od tvog, a ako ne uđem u Džennet, nikada te više neću vidjeti.“ Nakon toga je objavljen ovaj ajet.“ (Vahidi)

Rebia b. Kab el-Eslemi, radijjallahu anhu, kada je pomagao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da uzme abdest, pa kada mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Poželi što god hoćeš,“ rekao je: „Želim tvoje društvo u Džennetu!“ (Muslim)

Omer b. el-Hattab, radijjallahu anhu, rekao je ljubeći Crni kamen: „Tako mi onoga u Čijoj je ruci moja duša! Ja dobro znam da si ti samo kamen, ne donosiš korist niti štetu i da nisam vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako te ljubi, ja te ne bih poljubio. (Buhari)

Abdullah b. Revvaha, radijjallahu anhu, išao je do mesdžida pa kada je došao nadomak njega, čuo je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako u njegovoj unutrašnjosti govori ashabima: „Sjedite,“ pa i Abdullah sjeda. Nakon govora, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izlazi iz mesdžida i zatiče Abdullaha kako sjedi pa ga pita: „Abdullah, šta radiš ti ovdje?“ Abdullah mu tada odgovara: „Allahov Poslaniče, čuo sam te da kažeš: ‘Sjedite’, pa sam sjeo.“

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, često bi išao Enesu b. Maliku, radijjallahu anhu, pa je jednog dana kod njega zaspao u vrijeme kajlule. Kada bi spavao mnogo bi se znojio, pa je prišla Enesova majka, Ummu Sulejm bint Milhan, i skidala znoj s njegova čela u bočicu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se trgnuo i upitao: „Ummu Sulejm, šta radiš to?“ Odgovorila je: „Allahov Poslaniče, skupljam tvoj znoj da mi bude miris.“ (Muslim)

Hubejb b. Adijj, radijjallahu anhu, nakon što su ga mušrici Mekke razapeli i upitali: „Da li bi volio da je sada Muhammed na tvom mjestu?“, odgovorio je: „Tako mi Allaha, ne bih volio da Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ubode jedan trn a ja da sam na sigurnom.“ (Taberani)

Ebu Dudžana, radijjallahu anhhu, svojim leđima bio je štit Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u bici naUhudu. „Ko će odvratiti nevjernike od mene pa da bude moj drug u Džennetu?“ – ove riječi izgovorio je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u bici na Uhudu kada je bio okružen nevjernicima. Nakon pogibije mnogih, ustaje Talha, radijjallahu anhu, brani Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, odbija nevjernike od njega, usljed čega mu biva slomljena sablja. Nakon toga podiže gole ruke i golim rukama odbija sablje od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa mu biva ruka odsječena.

Na dan Bitke na Uhudu, stanovnike Medine je uznemirila vijest o pogibiji Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Medinom se počeo razlijegati plač. Dok su se vraćali borci sa Uhuda i donosili vijest o mrtvima, jedna odlučna i čvrsta žena izašla je pred njih. Saznala je da su joj poginuli: sin, otac, muž i brat. I pored tog saznanja, ona je upitala: „Šta je sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem?“ Odgovorili su: „Tamo naprijed.“ „Gdje je? Pokažite mi da se uvjerim!“- ponovo je upitala. Kada je dovedena pred Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, uzela je za kraj njegove odjeće a zatim rekla: „Allahov Poslaniče, dala bih za tebe i majku i oca! Svaka je nevolja neznatna i zanemariva, samo ako si se ti nevolje spasio!“ (Taberani)

Navedeni prethodni hadisi govore nam o odnosu ashaba prema Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, o tome koliko su ga voljeli, njegov život i čast branili, te koliko su ga slijedili. Allaha, našega Gospodara molimo da nas opskrbi onime čime je opskrbio i ashabe i Njemu se Uzvišenom žalimo na naše stanje!

 

Izvor: Ovo je Muhammed, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem

Autor: Hajrudin Tahir Ahmetović

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

(akos.ba)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.