Dostojanstvo i plemenitost poslanika Jusufa

0

Rojê👸 Pinterest:@RojeFAbdollah | Quran book, Quran wallpaper, Quran

Sa najvećim dostojanstvom bio je Jusub b. Jakub b. Ishak b. Ibrahim” (1-354)

Porijeklo hadisa

Prenose ga Buhari i Muslim (Šejhan) od Ebu Hurejre, a Taberani od Ibn Mes’uda.

Povod nastanka

Ashabi su razgovarali o plemenitosti i o tome ko je najplemenitiji čovjek. Pošto su se obratili Poslaniku sa tim pitanjem on je izrekao prednji hadis.

Komentar

Svi su Božiji poslanici bili plemeniti i čestiti Allahovi robovi. Kada govorimo u superlativu o jednom od njih ne umanjuje se vrijednost drugih. Jednostavno Allahovom voljom svaki od njih je odlikovan po nečemu i svaki ima svoje posebnosti. Tako je i sa Jusuf a.s. Potječe iz loze Allahovih miljenika tj. vjerovjesnika. I njegov otac, djed i pradjed bili su vjerovjesnici.

Otac mu je Jakub sin Ishaka, a ovaj je sin Ibrahima a.s. Pored ove odlike Jusuf alejhisselam se odlikovao po brojnim plemenitim osobinama o kojima govori i cijela jedna kur’anska sura. Iz nje saznajemo mnoge karakteristike vezane za život odnosno karakterne osobine ovog poslanika.

Zanimljiv je njegov san i sve što se događalo povodom toga; kao, na primjer, o zavidnosti njegove braće, bacanje u špilju, odlazak u Egipat, život na dvoru tamošnjeg prvaka, napasti i zavjera žene koja je pokušavala da Jusufa a.s. uvuče u veliki grijeh. Zatim, njegovo postavljanje za upravnika državne blagajne nakon izlaska iz zatvora i njegove rehabilitacije.

Nakon svega toga njegov humani gest prema braći koji su mu toliko muke zadali. On im oprašta i time stiče epitet ”najplemenitiji.” Kada znamo sve ovo nije nam teško prihvatiti konstataciju koja je iznesena u prednjem hadisu.

Izvor: ”POVODI NASTANKA NEKIH HADISA”

Autor: Mirsad Mahmutović

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.