13. Juni 2019

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je da je Saudijska Arabija sila za izazivanje nemira na Bliskom istoku i da se često koristi ucjenom i ekonomskim pritiskom kako bi nametnula svoju autoritarnu vladavinu.

Na brifingu u Londonu Al Thani je izjavio kako se čini da je neriješena zaljevska kriza počela poticati druge sporove u cijeloj regiji, čineći te sporove teže rješivim.

Ministar je spomenuo Libiju i Somaliju kao dvije zemlje u kojima Saudijska Arabija nastoji uvesti režime naklonjene Rijadu, prenosi list Guardian.

“Katar je bio izložen mnogim pokušajima demonizacije i nanošenja štete koje su uglavnom predvodili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati”, kazao je katarski ministar vanjskih poslova. “Neke od zemalja, posebno one kojima je podrška Saudijske Arabije i UAE-a bila potrebna, čak su i ucjenjivane kako bi slijedile istu politiku protiv Katara. To stvara veliku nestabilnost na području Afričkog roga i supsaharske Afrike”, rekao je.

Svrstavanje u teroriste

Al Thani je dodao da “Saudijska Arabija i Emirati svaku zemlju koju ne vodi autoritarna vlast svrstavaju u terorističke države”.

Što se tiče situacije u Sudanu, katarski ministar vanjskih poslova izjavio je da se “prošle sedmice u Sudanu dogodio brutalan masakr”, opisujući Sudan ključnim za regiju.

Ministar vanjskih poslova dodao je da je Katar spreman pridružiti se skupini posrednika koji pokušavaju spriječiti sukob između Irana i SAD-a, ali je izrazio uvjerenje da Iran neće sjesti za pregovarački sto sa SAD-om dok ne budu ukinute ekonomske sankcije.

Izvor: Al Jazeera

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles