13. Maj 2019

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je otkazalo posetu izraelske delegacije nakon promena u njenom sastavu koje sugerišu da izraelski zvaničnici dolaze u Varšavu da razgovaraju o restituciji imovine Jevreja i žrtava holokausta u skladu sa Terezinskom deklaracijom iz 2009. godine i novim zakonom 447 u SAD.

“U vezi sa vestima u medijima, Ministarstvo demantuje da će 13. maja Varšavu posetiti delegacija na čelu sa Avijem Koen-Skalijem, generalnim direktorom Ministarstva društvene ravnopravnosti. Zbog izmene u sastavu izraelske delegacije u poslednjem trenutku, koja je mogla da sugeriše da će se razgovori koncentrisati na pitanja restitucije, poljska strana odlučila je da otkaže posetu”, saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izraelski mediji objavili su pred posetu da izraelska delegacija ide u Varšavu da raspravi pitanje jevrejske imovine koja je ukradena poljskim Jevrejima tokom holokausta i da ti razgovori imaju veze sa američkim zakonom 447 iz 2017. godine, koji je prošle godine potpisao predsednik SAD Donald Trump.

Taj zakon obavezuje američku diplomatiju da podnosi godišnje izveštaje šta je koja zemlja uradila u skladu sa Terezinskom deklaracijom da se vrati naslednicima i jevrejskim organizacijama imovina oteta u Holokaustu ili isplati odšteta.

Poljska odbija da donese poseban zakon o restituciji za Jevreje, pravdajući se da bi to unelo neprihvatljivi etnički princip, a ovih dana su i lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jarosław Kaczynski i premijer Mateusz Morawiecki javno saopštili da Poljska neće plaćati nikome nikakvu odštetu, jer je Poljska bila prva žrtva Drugog svetskog rata.

“Glasno ističemo, nećemo dozvoliti da se bilo kakva odšteta isplaćuje bilo kome, jer nama su dužni da isplaćuju odštetu”, kazao je Morawiecki 11. maja na stranačkom skupu u Mlavi, a Kaczynski je takođe na jednom stranačkom mitingu rekao da odštetu treba da plaćaju Poljacima, a nikako Poljaci bilo kome.

Tema bivše jevrejske imovine u Poljskoj je dosta osetljivo pitanje tokom kampanje uoči evropskih izbora ovog meseca i nacionalnih izbora na jesen.

U Poljskoj je nekada živelo 3,3 miliona Jevreja, a većinu su ubili nacisti tokom Holokausta u Drugom svetskom ratu, kada je ta zemlja bila pod nemačkom okupacijom.

Carr: Nema sankcija za neisplaćenu odštetu

Njihovu imovinu su mahom Nemci pokrali i kasnije je nacionalizovana u komunističkom režimu.

Pojedine jevrejske organizacije traže restituciju imovine.

Ekstremna poljska desnica je pitanje restitucije jevrejske imovine postavila u središte kampanje pred evropske izbore i u subotu je nekoliko hiljada poljskih nacionalista demonstriralo u maršu od sedišta poljskog premijera do ambasade Izraela sa transparentima “Ne jevrejskim zahtevima”, “Poljska nema obaveze”, “447 nema veze sa Poljskom”.

Nacionalisti su najavili da će prikupiti 100.000 potpisa da predlože zakon kojim bi se Poljska izuzela iz američkih zakona, iako je nedavno u Varšavi specijalni izaslanik SAD za borbu protiv antisemitizma Elan Carr objašnjavao da američki zakon 447 ne predviđa nikakve sankcije, niti obavezuje strane države da isplate odštetu za imovinu opljačkanu tokom Holokausta.

Demonstranti smatraju da nije pravedno da Poljska plati kompenzaciju jevrejskim žrtvama, jer Poljska nikada nije dobila adekvatnu kompenzaciju od Nemačke.

“Svi potpisnici Terezinske deklaracije dogovorili su se da to pitanje treba da bude rešeno. Nije nam namera da diktiramo bilo šta drugim državama. Ako su imovinu uzeli nacisti, valjda se svi slažu da žrtve ili naslednici treba da dobiju odštetu. Iako Poljska nije preduzela nikakve korake, SAD joj neće govoriti šta treba da uradi”, kazao je u Varšavi Carr.

Kako je prenela poljska privatna televizija TVN24, Kar je rekao da svaka potpisnica Terezinske deklaracije mora sama da odluči šta da radi, i da je takođe važno da se kaže da je Poljska bila  žrtva Drugog svetskog rata, a da krivica pojedinih osoba ne znači krivicu celog naroda.

Izvor: Agencije, al jazeera

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles