EGIPAT NIJE ZEMLJA SA NAJVIŠE PIRAMIDA NA SVETU – SUDAN IMA VIŠE OD 250!

0

Uprkos činjenici da kada govorimo o piramidama naš um odmah skreće ka Egiptu, zemlji faraona, ona ipak nije zemlja sa najvećim brojem piramida na Zemlji.

U stvari, piramide su svuda.

Kao da su pre nekoliko hiljada godina drevne civilizacije širom sveta odjednom odlučile da izgrade piramide.

Neznajući da drevni Kinezi grade piramide, drevni Asteci, Maje, Egipćani i mnoge druge civilizacije podigli su masivne spomenike koji prkose savremenim inženjerskim veštinama.

Postoje bukvalno hiljade piramida širom sveta.

Samo u Centralnoj Americi postoji više od 1000 piramida. Postoji preko 100 piramida u Kini i preko 200 piramida u Sudanu. Egipat ima oko 120 piramida.

Kako su drevne civilizacije uspele u tome, ostaje jedna od najvećih misterija za današnje naučnike. Savremeni inženjeri su izjavili:

Međutim, očigledno je da su drevni ljudi to uspeli. Ako putujemo u područje doline Nila poznatu kao Nubia(oblast između Egipta i Sudana), otkrili smo da je ova zemlja bila dom tri kraljevstva u antičko doba.

Prvi je imao svoj glavni grad u Kermi (2600–1520. gpne). Drugi se nalazio u Napati (1000–300 godina pre nove ere), dok je njihovo poslednje kraljevstvo bilo oko Meroe (300. pne-300. godine).

Kerma i Meroe bile su oblasti pod velikim uticajem starog Egipta na mnogo načina, kulturno, ekonomski, politički i vojno.

Tokom stotina godina, drevno kraljevstvo Kuš je na kraju podigla više od 250 piramida na tri lokacije u Nubiji. Ove drevne strukture služile su kao grobnice za kraljeve i kraljice Napate i Meroe.

Najrasprostranjenija lokacija Nubijskih piramida nalazi se kod Meroe.

Prema rečima naučnika, tokom perioda Meroitika tamo je sahranjeno oko četrdeset kraljica i kraljeva. Veličina i složenost nubijskih piramida uveliko se razlikuju od drevnih egipatskih piramida.

Drevne nubijske piramide izgrađene su od stepenastih staza iz horizontalno postavljenih kamenih blokova. Njihova visina varira između 6 i 30 metara.

Gotovo sve drevne nubijske piramide su opljačkane u prošlosti. Nažalost, mnoge nubijske piramide su uništene tokom 19. veka kada je lovac na blago Giuseppe Ferlini pokrao više od 40 grobova tokom potrage za blagom.

Neke od piramida su uspešno obnovljene, ali mnogi antički spomenici ostaju delomično uništeni.

Prema UNESCO-u, nubijske piramide nose ukrasne elemente iz kultura faraonskog Egipta, Grčke i Rima, što ih čini neprocenjivim drevnim relikvijama.

Svettajni.comIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.