30. August 2018

Iz koalicije je navedeno da će dostaviti u narednom periodu detaljan i opsežan pravni odgovor.

Koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom, koja ratuje protiv pobunjenika Husa u Jemenu, odbacila je izvještaj stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih naroda, u kojem se navodi da su u zračnim napadima Saveza prouzročene velike civilne žrtve te da se neki mogu smatrati ratnim zločinima, kao netačan.

“Izvještaj ne spominje ulogu Irana u ratu u Jemenu i njihovu kontinuiranu podršku Husima, uprkos jasnim dokazima koje je koalicija dostavila međunarodnim mehanizmima“, navodi se u saopćenju koje je objavila saudijska državna novinska agencija.

Detaljan i opsežan pravni prigovor

Iz koalicije je navedeno da će dostaviti u narednom periodu detaljan i opsežan pravni odgovor, prenosi Reuters.

Zračni napadi koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u ratu u Jemenu doveli su do smrti velikog broja civila na tržnicama, vjenčanjima i ribarskim brodovima.

Neki od njih mogu biti ratni zločini, rekli su eksperti za ljudska prava UN-a.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja pokušava da uspostavi međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansour Hadija u Jemenu, koju su 2015. godine srušili Husi, koje podržava Iran.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles