Divan je otac koji nestrpljivo čeka trenutke da bude strpljiv sa svojom djecom

0

Image result for father and daughter images

U trolu je ušao otac sa dvije djevojčice, jednom od četiri, drugom od šest godina. Ustala sam kako bi mlađa sjela, i stala pored njih, dovoljno blizu da čujem kako otac razgovara sa njima dvjema, obučenim u lude haljinice sa glavama medvjedića.

Starija je pitala oca da li mu večeras dolaze drugari, jer počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, mlađa je pitala da li će piti sokić, a starija je onda dodala da neće reći mami, ako ostanu dugo. Zanimalo je ko večeras igra, a kad joj je tata rekao da su to Rumunija i Francuska, činilo se da djevojčica o tome pomno razmišlja. Upitala je mlađu sestricu da li zna koji je glavni grad Francuske, a koji Rumunije. Mala je gledala u oca, čekala je da joj pomogne, a on se pravio da nema pojma, da bi starija sestra, kao jedina pogodila.

Neki očevi zauvijek ostaju djeca

Nastavili smo vožnju, a oni su se kikotali i sve vrijeme čuškali, igrajući neku svoju internu igricu. Posmatrala sam više tog oca, nego djevojčice. One su se vrpoljile, ustajale, ponovo sedale, čačkale jedna drugu, to je jasno, male su i živahne, ali otac mi je bio zanimljiv. Pomislila sam, to je vječiti dječak, zaista je uživao u igri sa djecom, u hodu je smišljao pravila novih i novih igrica. Znate one ljude koji u javnom prevozu samo sjede, i tek kada treba da izađu i pitaju jedno drugo da li silaze tu, shvatite da su u nekakvom odnosu? Možda su ljudi umorni, ali privrženost vidiš u glavi na nečijem ramenu, dlanu u ruci ovog drugog.

Pomislila sam kako je ovo jedan divan otac, onaj koji, ma koliko da je umoran, kada dođe kući legne na pod sa djecom, pravi dizalicu od kocki, glumi medvjeda, kao sa njihovih haljinica, ili šta god da djeca zamisle. Govori se da niko, pa ni roditelji više nemaju strpljenja. Sjedi i ćuti, ne zamaraj me, ne znaš koliko briga imam! Očaralo me je što je ovaj ćalac bio veće dijete od njih dvije, djelovao je kao neko ko, ne samo da ima strpljenje, već neko ko nestrpljivo čeka momenat da bude strpljiv sa svojom decom. Izašli su iz prevoza, kleberići se, njih troje. Radost!

Piše: Ana Vučković

City magazin

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.