21. Septembar 2015

BiH – Bilal Memišević, šef Odjela za ekonomske poslove istoimene uprave Rijaseta IZ-a u BiH, nije krio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima ovogodišnjeg projekta klanja kurbana, čiji je osnovni cilj da se realizacijom jedne od osnovnih vjerskih dužnosti muslimana istovremeno i doprinese boljim i povoljnijim uslovima za život povratničke populacije koja najvećim dijelom živi u Republici Srpskoj.

– Naš je cilj, a mislim pri tome na Rijaset IZ-a i njegove odgojno-obrazovne institucije, dosegnuti broj od 20.000 kurbana, od čega će između 60 i 70 posto biti implementirano u manjem bh. entitetu, ističe Memišević, napominjući da dosad ostvareno ide u prilog želji da će broj tih kurbana biti za najmanje 20 posto veći od prošlogodišnjeg.

Memišević napominje da se iz svih dosadašnjih reakcija na ovaj projekat može zaključiti da su i članovi IZ-a, od pojedinačnih džematlija pa do vrha, reisu-l-uleme, muslimani uopće i cjelokupna bh. javnost, sretni što im se ukazala prilika za aktivno uključenje u realizaciju izuzetno kvalitetnog razvojnog projekta.

A, da je doista došlo vrijeme da se, umjesto sadake, povratnicima osigura posao, govori i podatak iz Medžlisa IZ-a Žepa, odakle su već aplicirali s 690 kurbana.

– To je samo još jedan od dokaza ispravnosti Rijasetove odluke da se akcija realizuje u saradnji sa našim ljudima koji žive i rade na prostoru Republike Srpske, kaže Memišević.

Princip je poznat: otkup kurbana organizirano se izvrši od povratnika farmera/stočara, koji na taj način bivaju stimulisani da halal-radom i trudom obezbijede egzistenciju za sebe i svoju porodicu i da se na taj način vežu za zemlju, tlo sa kojeg su bili protjerani. S tim ciljem izvršene su određene posjete terenu, te sačinjen spisak svih onih koji su izrazili spremnost da budu dio ovoga značajnog projekta.

Dakle, kurbane uzgajaju naši ljudi, prodaju ih, a njihovo meso opet ostaje u RS-u, jer se dijeli na tom području. Taj krug se zatvara, ali se time otvaraju i mogućnosti za otvaranje mnogih drugih životnih krugova.

Kurbani se, kao i uvijek, mogu uplatiti u svim bh. medresama, kao i u HO Merhamet, gdje od portparola Ruždije Adžovića saznajemo da su oni do sada primili u svim svojim uredima u BiH 2.466 uplata za kurbane koji potiču iz Australije. Cijena kurbana je 250 KM, a i ove godine će oni biti podijeljeni sirijskim izbjeglicama u turskim kampovima.

– U 2014. godini podijelili smo 121 tonu mesa, kaže Adžović.

I Merhamet pruža mogućnost da se, po cijeni od 350 KM, uplate domaći kurbani. Dosad su imali 406 tih uplata. U samome Sarajevu je do sada uplaćeno 880 australijskih i 87 domaćih kurbana.

Naravno, prikupljeno meso od domaćih kurbana će biti podijeljeno najugroženijim kategorijama stanovništva, s tim da uplatitelj kurbana može sebi uzeti trećinu, a što je u slučaju australijskih nemoguće.

I Islamic Relief Worldwide – Sarajevo, saznajemo od njegovog direktora Velije Kukuruzovića, pruža i ove godine mogućnost uplate domaćih kurbana. Ta međunarodna organizacija, sa sjedištem u Londonu, već je poslala 840 uplata za te kurbane u BiH, gdje će biti podijeljeni po uvriježenim socijalnim i humanitarnim kriterijima. Kurbani koštaju 320 KM, s tim da su se već mogli uplaćivati, po cijeni od 100 KM, kurbani namijenjeni Nigeriji. Jeftiniji su bili s obzirom na to da je to cijena koja odgovara tamošnjim cijenama na tržištu, objašnjava Kukuruzović.

Dobročinstvo za sve muslimane

Takođe, kurbani se mogu uplatiti i preko humanitarne organizacije El-Iman, s tim da su oni namijenjeni za nevoljnike iz Palestine, Sirije, Somalije, Mijanmara, Malija, Bangladeša, Nigera.

– Prošle godine su preko El-Imana uplaćena 532 kurbana, a do sada je stiglo 369 uplata, rekao nam je Saud Solunović.

Cijena svih tih kurbana je 250 KM, s tim da su oni za Palestinu, zbog troškova pakovanja, skuplji, 300 KM.

Svi naši sagovornici ističu da je uplaćivanje kurbana uvijek najintenzivnije uoči Kurban-bajrama. Zato su neki od njih, kao što je El-Iman, omogućili da se ono može vršiti i prvi dan Bajrama, imajući u vidu to da se klanje kurbana ne mora obaviti prvi dan.

Inače, nerijetki se još pitaju da li je šerijatski ispravno vršiti zamrzavanje kurbanskog mesa. U Rijasetu IZ-a u BiH podsjećaju na to da se dugi niz stoljeća zatrpavalo meso hadžskih kurbana na Mini. No, u posljednje vrijeme je preko Islamske banke za razvoj i drugih institucija organizovano njegovo zamrzavanje, prerada i distribucija na ugrožena područja diljem svijeta.

“Valja naglasiti da je glas bosanske uleme imao značajnog udjela u pozitivnoj praksi i pristupu pomenutom problemu”, naglašavaju u Rijasetu, podsjećajući na to da Kur’an uči da Allahu ne treba ni kurbansko meso ni kurbanska krv:

“Do Allaha neće stići njihovo meso ni njihova krv, nego će do Njega stići vaša bogobojaznost… A ti obraduj dobročinitelje.”(El-Hadždž, 27)
(bosnjaci.agency)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles