28. Maj 2018

Turska i Katar donirale milion dolara Jemenu

Jemenu će biti dodijeljeno ukupno milion dolara za humanitarnu pomoć u sklopu protokola potpisanog između turskog Crvenog polumjeseca (Kizilay) i Katarske humanitarne fondacije.

Generalni sekretar turskog Crvenog polumjeseca Kerema Kinika i izvršni direktor katarske fondacije Faisala Rashida Al Fehaida potpisali su protokol o saradnji u Istanbulu.

Također, kao dio protokola, u Jemenu će se implementirati dva projekta. Prvo, donacija gotovine od milion dolara za nabavku hrane, drugo u bolnici u Jemenu biće otvoren gastroenterološki centar za endoskopske tretmane.

“Nastavit ćemo podržavati Crveni polumjesec u njihovim projektima u Jemenu. Ovi projekti koji će zadovoljiti potrebe za hranom, a naročito bolničke potrebe”, rekao je Faisal Rašid Al Fehaida.

Prema UN-u, više od 22 miliona ljudi u Jemenu treba humanitarnu pomoć i zaštitu. Osiromašeni Jemen je u sukobima od 2014. godine. Sukobi su eskalirali 2015. godine kada su Saudijska Arabija i njene savezne sunitske zemlje pokrenule široku vojnu kampanju čiji je cilj bio smanjenje utjecaja pobunjenih Huta u Jemenu. Rijad je u više navrata optuživao Hute da djeluju pod utjecajem Irana.

(trt.net.tr)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles