19. Maj 2018

Piše: Abdullah Nasup

Prošlog mjeseca inernetski portal skandinavskih ultra-desničara Skandinavisk Frihet (Skandinavska sloboda) objavio je intervju sa članom njihove grupe koji se borio pod ruskom komandom za režim u Siriji. Skandinavisk Frihet (Skandinavska sloboda) se na svojoj službenoj internetskoj stranici predstavlja kao dio Skandinavisk Förbundet (Skandinavska liga), grupe ekstremnih skandinavskih desničara koji djeluju u nekoliko zemalja a glavnom sjedište im je  u Švedskoj.

Borac koji je dao intervju govorio je o događajima u Siriji od početka 2017. do ljeto iste godine. U intervjuu je predstavljen kao „hrabri ratnik” koji je pomogao da se porazi ISIL. On kaže da je na sirijsko ratište stigao kad su Rusi preokrenuli rat u korist Asadovog režima i tvrdi da je njegova grupa bila „privremeno uključena u sastav ruskih vojnih snaga” i borila se direktno protiv ISIL-a. „Rusija im je (ISIL-u) slomila kičmu u Siriji”, uzbuđeno objašnjava skandinavski neofašist, „a mi smo bili tamo rame uz rame s njima.”

Ova prezentacija Asadovog režima kao režima koji vodi borbu protiv terorističke pobune je “školski primjer” prorežimske propagande. Nakon ruske intervencije u Siriji krajem septembra 2015. ta propaganda se i dalje koristi istim temama i retorikom, bez obzira što je postalo očito da je to flagrantna neistina, što se može dokazati i kvantitativno: samo 14% ruskih vazdušnih napada su bili usmjereni na ciljeve ISIL-a.

Skandinavski neofašist je rekao da je njegova grupa bila dio jedinice nazvane Thorbrand. Za tu jedinicu rekao je da je pješadijska, ali da su imali pristup teškom naoružanju, uključujući tenkove. Thorbrandom je zapovijedao Norvežanin konspirativnog imena „Norrmann”.  U jedinici su bili okupljeni borci iz Norveške, Švedske i Islanda.

Najaktivniji su bili u prva tri mjeseca tokom kojih je bio tamo. Koristili su dronove da lociraju ISIL-ovce, a onda bi ih napadali, najčešće noću koristeći optiku za noćno gledanje.

Na pitanje o nezaboravnom događaju, skandinavski neofašist je ispričao kako je njegova grupa jedne noći prošla iza ISIL-ovih linija, prišla kampu u kojem se nalazilo oko 50 boraca ISIL-a, a zatim su se pobrinuli da nakon ruskog artiljerijskog djelovanja niko od preživjelih ne napusti kamp.

Jedinica Thorbrand se bavila i stvarima kao što su polaganje mina kako bi spriječili slobodu kretanja.

Na pitanje o sirijskom stanovništvu, borac s prezirom govori kako je sretan da je njegova jedinica imala minimalni kontakt sa  civilima i kaže: „To su ljudi koje nikako ne biste voljeli sresti. Zajedničko za pripadnike ISIL-a je da se infiltriraju u civilno stanovništvo radi izvođenja terorističkih akata ili prikupljanja strateških informacija. U tom ratu svaki civil je potencijalni neprijatelj.”

„Thorbrand se sastoji od ratnika ujedinjenih u krvi i vjeri”, objašnjava borac Skandinavisk Friheta, upitan o njegovim motivima i nastavlja: „Odlučili smo da se borimo protiv globalne prijetnje usmjerene ne samo na nordijske zemlje nego i na cijelu Evropu. Svi mi smo shvatili da naše vlasti nisu u stanju da zaštite naše zemlje. Oni omogućavaju da naše domovine nasele i siluju horde potencijalnih neprijatelja.”

Treba napomenuti da se na strani sirijskog režima bore brojne ekstremističke (šiijske) vjerske i nacionalističko-sekularističke grupe koje borbu protiv ISIL-a nastoje iskoristiti da svoju ideologiju predstave kao humanističku misiju za spas i odbranu cijelog čovječanstva, dok u stvarnosti čine brojne zločine protiv sirijskih civila.

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles