Sedam vrsta osoba koje dolaze u džamiju

0

1. Osoba ‘nisam znao’- Ova osoba ima istu reakciju na svako predavanje, program, gosta predavača, događaj, itd. “Nisam znao’.

Ono što se dogodilo– Programi se objavljuju svakog petka, u sedmičnim najavama, na društvenim medijima i plakate se redovno postavljaju.

  1. Gunđalo- Ova osoba će vam reći da je u mesdžidu sve užasno…a nikada neće uložiti bilo kakav trud da se bilo šta poboljša.
  2. Osoba s nezgrapnim humorom- Ova osoba će vam glasno pred drugima kazati stvari poput “Šejh, nisam vas dugo vidio” .

Stvarnost- šejh je bio na hadžu ili odmoru (da, i oni imaju odmor), ili se sam nije pojavio u mesdžidu mjesec dana.

  1. Osobe koje imaju sumnjivu potrebu da se vjenčaju- Ove osobe kažu stvari poput ‘Potrebno mi je da se vjenčam, danas, nakon ikindije’. Kada objasnite da niko nije na raspolaganju, onda on odgovori: “Ali, ja sutra odlazim iz zemlje”.

Stvarnost- Zbog ovakvih osoba vam je potrebno odobrenje od države da se vjenčate.

  1. Osobe preopterećene društvenim dešavanjima- Političar dolazi u mesdžid? Onda je i on tu! Novinar? On je tu! Neko neuobičajen! On je tu! Bilo koji drugi namaz, često uključujući i džumu? On…ne, nije tu.
  2.  Osoba kojoj je potrebno da uči- Ova osoba će tu biti na sabah-namazu, akšamu, jaciji i često puno više. Šta se dešava kada se događa nešto, a mislim na bilo šta, što treba da se nauči: predavanja, seminari, programi? Ne, neće biti tu.
  3. Preambiciozni- Oni govore stvari poput: “Potrebna su nam časovi o arapskom jeziku, brate”, i to sedmicama. I onda kada konačno dođe i do toga, odustanu nakon prvog časa, i nikada se više ne pojave.Napisao: Omar HuseinPrijevod i izvor: IslamBosna.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.