20. April 2018

Palestinci Resmija i Faruk Šehade, brat i sestra, su se ponovo ujedinili nakon što se 70 godina nisu vidjeli. Resmija je jedna od 700 hiljada Palestinaca koji su protjerani iz Palestine nakon što su je izraelske snage okupirale 15. maja 1948. godine. Ona je izbjegla u Liban, gdje živi u kampu i bila je presretna što ponovo vidi brata nakon decenija razdvojenosti.

Izrael proslavlja 15. maj kao ‘dan nezavisnosti’, dok Palestinci ga obilježavaju kao ‘katastrofu’ ili ‘Nakbu’ obilježavajući etničko čišćenje Palestine i gotovo potpuno uništenje palestinskog društva.

Više od 700 hiljada Palestinaca je prisilno raseljeno sa svojih ognjišta i zemlje njihovih predaka širom Zapadne obale i Pojasa Gazze, susjednih arapskih zemalja i drugih zemalja svijeta. Nekoliko hiljada Palestinaca je ostalo u svojim rodnim mjestima u tzv. ‘području iz 1948.godine’.

Dokumentirani dokazi pokazuju da je cionistička vojska preuzela 774 gradova i sela, a uništila 531 tokom Nakbe. Zločini izraelskih cionističkih snaga također uključuju preko 70 masakara u kojima je ubijeno 15 hiljada Palestinaca.

Po procjenama broj palestinskog stanovništva u svijetu iznosio je 12.1 milion do kraja 2014. godine. To pokazuje da se broj Palestinaca u svijetu povećao za 8,6 puta 67 godina nakon Nakbe. Prema statistikama ukupan broj Palestinaca koji živi u historijskoj Palestini (između rijeke Jordan i Mediterana) do kraja 2014. godine iznosio je 6.1 milion, a očekuje se da će na bazi trenutne stope rasta do kraja 2020 porasti na 7.1 milion stanovnika.

Od 30. marta Palestinci demonstriraju tražeći da im bude zagrantovano ‘pravo povratka’ u njihove gradove i sela historijske Palestine, iz koje su istjerani kako bi se utro put za novu državu Izrael.

Demonstracije su dio šestosedmičnog ‘Velikog marša za povratak’ koji će kulminirati 15. maja.

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles