19. April 2018

Novi zakon o strancima predviđa oduzimanje novca budućim izbjeglicama i podnositeljima zahtjeva.

Austrijska Vlada donijela je novi pooštreni zakon o podnositeljima zahtjeva za azilom, koji je naišao na brojne kritike, a njegova primjena bi mogla sa sobom donijeti i velike troškove, javljaju austrijski mediji.

“Dodatno osoblje i uređaji potrebni pri primjeni novog zakona donose sa sobom troškove koji premašuju iznos od dva miliona eura godišnje”, javlja bečki dnevnik Der Standard, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Novi zakon o strancima, odnosno dio koji se odnosi na podnositelje zahtjeva za azilom, predviđa oduzimanje novca budućim izbjeglicama i podnositeljima zahtjeva, i to u iznosu od 840 eura, koji bi trebali biti upotrijebljeni u djelomičnom pokrivanju troškova postupka obrade zahtjeva za azilom.

Teže do austrijskog državljanstva

Istovremeno bi se njihovi mobiteli analizirali, kako bi se pomoću geo podataka ustanovila tačna ruta dolaska u Austriju.

Tako će, ako se utvrdi da je izbjeglica u Austriju stigao preko neke zemlje Evropske unije, u nju biti i vraćen, shodno Dublinskom pravilu.

Mnoge izbjeglice su do sada do Austrije stizale preko Hrvatske.

Analize pokazuju da je ova vrsta intenzivne provjere, kako nadalje javlja Der Standard, povezana s visokim troškovima.

Novi zakon predviđa lakše protjerivanje podnositelja zahtjeva za azilom koji se ogriješe o zakon.

I stjecanje austrijskog državljanstva za izbjeglice će biti moguće tek nakon deset godina boravka u Austriji, umjesto dosadašnjih šest.

“Strog i ekikasan zakon bi trebao spriječiti zloupotrebu austrijskog prava na azil”, rekao je austrijski ministar Herbert Kickl iz desno populističke Slobodarske partije Austrije.

Otežana integracija izbjeglica

“Novi zakon će imati i preventivni karakter. Kada se pročuje da provjeravamo imaju li izbjeglice novac, možda se mnogi odluče odustati od ovog puta”, rekao je austrijski vicekancelar Christian Strache, takođe iz ove partije.

Humanitarne organizacije su kritizirale novi pooštreni zakon, ocjenjujući ga nehumanim.

“Nova pravila prodiru u privatnu sferu izbjeglica i tako otežavaju njihovu integraciju”, saopćila je organizacija SOS Mensch.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles