16. April 2018

Egipatski sud potvrdio je u subotu doživotnu kaznu Muhammedu el-Badi’ju (74), vrhovnom vođi zabranjene Muslimanske braće, zbog nasilja 2013. godine, naveli su pravosudni izvori.

Kasacioni sud, vrhovni sud Egipta, je odbio žalbu Badi’a i drugih osoba koja je izrečena u maju prošle godine u slučaju poznatog u lokalnim medijima kao ‘Operativna sala na Rabi’i”.

Kasacioni sud je također potvrdio doživotne kazne još dvojici vođa Muslimanske braće uključujući Mahmduda Gazlana, glasnogovornika Braće, pored petogodišnjih kazni zatvora za 15 drugih osoba, kazao je advokat odbrane Abdel Mun’im Abdel Maksud.

Slučaj se odnosi na proteste koji su održani na trgu Rabi’a u znak podrške svrgnutom predsjedniku Muhammedu Mursiju. Protesti koji su počeli nakon što je vojska na čelu sa pučističkim generalom Abdelfettahom es-Sisijem izvršila vojni udar. U nasilnom razbijanju protesta više stotina osoba je ubijeno, a na hiljade su uhapšene.

Optuženi su za vodstvo ilegalno osnovane organizacije, kovanje zavjere radi izazivanja haosa i objavljivanje lažnih vijesti među ostalim zločinima.

Odluke Kasacionog suda su konačne i na njih se ne može uložiti žalba. Doživotna kazna izrečena u subotu je treća koja je izrečena Badi’ju.

Kada mu je 28. aprila 2014. godine izrečena smrtna kazna Bedi’ je izjavio: “Kada biste me i ubili hiljadu puta, tako mi Allaha, ne bih odustao od istine. Naše riječi da je smrt na Allahovom putu naš najveći ideal nisu samo obična parola.” Zatim je dva puta ponovio ‘Allahu primi ovo!”

Veliki broj članova Braće, poput Badi’a se suočava sa višestrukim suđenjima i služe zatvorske kazne.

Egipatska vlada je zabranila Muslimansku braću i optužila pripadnike za djela nasilja i terorizma, što su oni u više navrata povrgli.

Muhammed el-Badi’ boluje od nekoliko obiljnih zdravstvenih problema. Njegova kćerka Duha ranije ove godine je izjavila da njen babo‘polahko umire’ unutar Tora zatvora.

“Iz zatvorske ćelije su oduzete deke. Već više od godinu dana spava na podu i bez deke. Jedina stolica u ćeliji je odnesena”, napisala je ona.

“On ne može sjesti na pod ili čak ustati bez naslanjanja na tu stolicu, ne može čak ni pasti na sedždu ili sjediti na tešehhudu. Klanjao je sjedeći na toj stolici”.

Duha Bedi’ se također žalila da njenom ocu čak nije dozvoljeno da u privatnosti koristi toalet. Čuvari ‘upadaju u ćeliju u bilo kojem trenutku’ kršeći njegovu privatnost, napisala je ona.

“Kako je moguće da se to dešava starcu kojem se već godinu ipo dana uskraćuju posjete porodice, i koji se već gotovo pet godina nalazi u samici?”

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles