7. April 2018
Savjeti pedagoga za majke: Svakog dana provedite na podu sat vremena
Ne čekajte vikend ili da odete na odmor da bi se posvetili djeci, čak i najobičniji dan možete pretvoriti u lijepo iskustvo za svoju porodicu.

Porodica je oduvjek bila i nezaobilazno ostaje sredina za zdrav razvoj djece. U njoj stiču prva saznanja, socijalizuju se, razvijaju vrijednosni sistem, prihvataju prva pravila ponašanja i moralne norme. Ona je najznačajniji činilac u razvoju ličnosti djeteta.

Tokom prošlog vjeka porodica je doživela ozbiljne promjene, mjenja se prije svega sistem vrijednosti.

Odrasli su “rastrgnuti” između potrebe za profesionalnim napredovanjem i roditeljskim obavezama.

Ekonomski status određuje povoljan trenutak za odluku o roditeljstvu, o broju djece. Uslijed sve veće želje za poslovnim uspjehom ili za ekonomskom stabilnošću, i očevi i majke postaju prezaposleni.

Često prezauzeti roditelji nalaze opravdanje za svoje propuste u vaspitanju djece u prezaposlenosti. Djeca ostaju prepuštena sama sebi. U nadoknadi za izgubljeno vrijeme, nude djetetu nagradu, poklone ili ispunjavanje bilo kakvih nepotrebnih želja.

Vrijeme koje roditelj provede sa djetetom je dragocjeno, neprocjenljivo, ALI NE BILO KAKVO VRIJEME, VEĆ KVALITETNO.

Sat kvalitetno provedenog vremena sa djetetom prije odlaska u krevet može da ima veći značaj nego 12 sati u istoj prostoriji i gledanje televizije.

Savjeti za zaposlene mame

Sigurna sam da svaki zaposleni roditelj ima sat vremena za svoje djete. Pustite djete da bira aktivnost, budite na podu, jednaki, pričajte sa njim, igrajte igru uloga (budite vi djete, a ono roditelj), pitajte ga šta mu je uljepšalo dan, a šta je bilo loše u danu. Prema brojnim istraživanjima, zaposlenost roditelja, posebno majke sama po sebi ne djeluje kao negativan faktor, naprotiv, pozitivan stav prema životu, njeno osjećanje samopoštovanja, djeluju pozitivno i na djecu. Tako da, i kada dođete umorni i iscrpljeni s posla, neka vam “sat vremena sa djecom na podu” bude terapija i rasterećenje.

Savjeti za majke domaćice

Majke domaćice, nemojte da “sklanjate” djecu od svakodnevnih obaveza, uključite ih u većinu aktivnosti, čak i onu najmanju djecu. Možete zajedno da brišete prašinu, ako spremate ručak dajte im neko povrće ili dio tjesta da mjese, dajte im da pakuju veš, da sređuju dvorište. Oni će to shvatiti kao igru, naučiće nešto o značaju rada i steći će odnos prema obavezama, a što je najznačajnije, provešće kvalitetno vrijeme sa vama.

https://www.yumama.com

Izvor: akos.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles