7. April 2018
Image result for two children
Prezaštićivanje djece je vjerovatno posljedica činjenice da danas roditelji imaju jedno dijete i to ga dobiju kasnije.

Kanadski psiholog Džordan Piterson objašnjava zašto smatra da jedan nije dobar broj kada je broj djece u pitanju.

“Mislim da jedan nije dobar broj. Ne mislim da je to loše, već teško. Najprije, zato što se djeca međusobno socijalizuju i međusobno zabavljaju. Kada imate dvoje ili više djece, stvari su u neku ruku lakše, zato što će djeca sama sebe zabavljati. Vi ste im potrebni samo kad imaju problem, ali osim toga ne traže vaše društvo i vjerovatno ni vi njihovo – imate svoje obaveze. Kada imate jedno dijete, morate stalno da ga zabavljate a dijete ima problem što nema sa kim da po cio dan uvježbava vršnjačke odnose, piše portal Detinjarije.com.

Prezaštićivanje djece je vjerovatno posljedica činjenice da danas roditelji imaju jedno dijete i to ga dobiju kasnije. Oni su previše opterećeni brigom o tome da li sve rade kako treba, a dijete nema braće i sestara da nauči da se izbori za svoje mjesto među djecom. Oni su poput štenaca koji nisu iskusili dovoljno grube igre sa drugim štencima, a znamo iz studija na životinjama koliko je interakcija sa drugim mladuncima važna.

Zbog toga je dobro da djece bude najmanje dvoje, a i troje je odlično. Onda se ona međusobno zabavljaju. Imati jedno dijete nije lakše nego imati dvoje, ne vjerujem u to.”

Izvor: Akos.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles