Priča o djevojci koja je postala kraljica, i kraljici koja je postala gusar

0

Nakon što je Rekonkista u Španiji završena, veliki broj muslimana je pobjegao u Maroko. Broj je vjerovatno bio stotine hiljada, ako ne i milioni. Rekonkista je ‘ponovno osvajanje’ Španije od kralja Fedrinanda i kraljice Izabele, koje je okončano 1492. preuzimanjem Granade.

Među onima koji su prebjegli u Maroko je i nevjerovatna priča o djevojci po imenu Lalla. Imala je sedam godina kada su morali pobjeći. U Maroku se udala za mnogo starijeg, ali imućnog, muškarca koji je također bio guverner Tetuana. Brzo je učila i 1515. nakon smrti muža, u dobi od 30 godina, preuzela je njegovo mjesto kao vođa grada. Njena inteligencija i šarm su postali tako poznati da je kralj Maroka lično zaprosio. Stanovnici Tetuana su je voljeli, a ona im je zauzvrat bila odana, te je odbila prosidbu jer nije imala namjeru da napusti svoj grad. Kako je Lalla bila magnetski privlačna, kralj je odlučio da se preseli iz Fesa u Tetuan kako bi ona prihvatila ponudu. I tako je i bilo.

Na vrhu prioriteta kao kraljice Maroka bilo je da potisne kralja Ferdinanda i vrati Andaluziju. A kako je počela? To je trebao biti rat iscrpljivanja. Prekidala je španske rute opskrbe napadajući njihove brodove na moru.

U ovom je pronašla sjajnog saveznika. Poznatog gusra, Barbarosu (italijanski za Crvenobradi. Bio je to Urudž el-Rejjis, Albanac koji je prvi put nedužno plovio morem kao prodavac lončarnije, putujući od obale do obale s ocem i braćom. Tokom svog poslovanja naučio je italijanski, grčki, španski, francuski i arapski. Ali, na jednom putovanju njihov brod su zarobili Ivanovci, ostaci križara, koji su gusarili obalama Tripolija u Libanu. Urudž je ranjen, a njegov brat ubijen, a ovo iskustvo je dovelo da počne život borbi  na moru.

Turci su ga unajmili da očisti more od preostalih krstaša. Potaknut gubitkom brata, Urudž i njegov preživjeli brat, Ishak, postali su virtuozi u preuzimanju brodova, domirajući istočnim Mediteranom. Tokom Rekonkiste, oni su prevezli na hiljade muslimana i Jevreja iz Španije u Alžir.

Godine 1516., Španci su preuzeli Alžir, a Urudž i Ishah su odbili invaziju i povratili grad, kada je i sebe proglasio sultanom Urudžom. On je smatrao da je najbolja odbrana protiv Španaca da se pridruži Osmanlijama, stoga je pisao sultanu Selimu I, koji ga je prihvatio i proglasio begom (guvernerom) Alžira, šaljući mu janjičare, galije i topove.

Kao beg, Urudž je dobio službeni dopis iz Maroka. Kraljica je tražila savez u borbi protiv Španaca. On bi kontrolisao Istok, a ona bi kontrolisala Zapad. On se složio. Ali ona nije upravljala samo sa obale. Zapravo ona je bila na brodu i plovila je morima. Pod njenim vodstvom, njena mornarica je uspješno kontrolisala zapadni Mediteran. Kad god bi Španci i Portugalci pokušali da povrate svoje zarobljenike, morali su s njom pregovarati o otkupu, koja je sada među muslimanima bila poznata kao es-Sejjida el-Hurra.

Španija je bila previše utvrđena za kopneni napad, a njeni napadi su bili ograničeni na more.

Kada je kralj umro, postala je jedini vladar Maroka. Ali to se nije dobro završilo. Njen zet se pobunio protiv nje i protjerao je.. Kako i gdje je umrla je nepoznato. A ovo je priča o Lalli, es-Sejjida el-Hurra, djevojci koja je postala kraljica, i kraljici koja je postala gusar.

 

Napisao: Šadi el-Masri

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.