Enes bin Malik: Dječak koji je rastao uz Allahovog Poslanika s.a.v.

0

Резултат слика за medina mosque

Mladi ashab koji je još od ranog djetinjstva bio u hizmetu Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, Enes bin Malik, r.a., prenosi:“Kada je Allahov Poslanik s.a.v.s. stigao u Medinu, nije imao hizmećara. Moj oćuh, Ebu Talha, uzeo me za ruku, odveo Allahovom Poslaniku, i rekao:“Ja Resulallah, Enes je pametno dijete, dozvoli mu da ti budse u hizmetu.“ Od tog dana ja sam postao hizmećar Allahova Poslanika s.a.v.s. Za vrijeme mog hizmeta, on mi nikada nizašta nije rekao: „Zbog čega si to tako učinio?“, niti mi je ikada za nešto što nisam učinio rekao: „Zbog čega to nisi učinio?“ (Buhari, Vesaja, 26, Diat, 27; Muslim, Fedail,54)

Jednog dana je jedna od supruga Allahova Poslanika, s.a.v.s, Enesu, r.a., rekla: „Trebao si to drugačije uraditi!“ Na to je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao: „  Pustite dijete on nije uradio ništa sem onog što je Allah, dž.š., htio.“(Taberani, Mu’dzemu’s-Sagir, 2/118)

Kada je Allahov Poslanik s.a.v.s, Enesa bin Malika, r.a., na prijedlog njegove majke i oćuha primio u hizmet Enes, r.a., je imao tek desetak godina. A približno deset godina hizmetio je našem Poslaniku s.a.v.s. Dakle, njegova mladost protekla je uz Allahova Poslanika, s.a.v.s. Zbog toga je počašćen da bude treći po redu među ashabima koji su prenijeli najviše hadisa. Njegov doprinos i hizmet u širenju islama i podučavanju vjeri su ogromni. Bereketom dova Allahova Poslanika s.a.v.s imao je veoma dug život.

Enes, r.a., prenosi sljedeći događaj koji svjedoči o blagosti toleranciji Allahovog Poslanika s.a.v.s. „Allahov Poslanik, s.a.v.s, posjedovao je najljepši ahlak od svih ljudi. Jednog dana, poslao me da uradim nešto. Ja izađoh na ulicu, ali sretoh djecu koja su se igrala (Pridružih se njhovoj igri zaboravih na posao koji sam trebao uraditi). Nakon nekog vremena, iza mene se pojavi Allahov Poslanik s.a.v.s i spusti svoju ruku na moju glavu. Okrenuh se i vidjeh da mi se osmjehuje. Upita me: „Eneščiću, jesi li otišao na mjesto na koje sam te poslao?“ Odgovorih: „Krenuo sam tamo ja Resulallah.“(Muslim, Fedail, 54; Ebu Davud, Edeb,2)

Kao što vidimo, iako je Enes, r.a pokazao slabost u izvrsavanju date mu obaveze, ponos svjetova, Allahov Poslanik s.a.v.s, nije se naljutio na njega. Podsjetio ga je na dužnost blagim riječima i nasmijanim licem. Takav stav kao Allahov Poslanik s.a.v.s, trebaju imati na umu roditelji koji se, sa ili bez razloga, ljute i viču na svoju djecu.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.