Svi mi imamo poteškoće…

0

Slikovni rezultat za breaking heart

Upravo sam se vratila sa kratkog putovanja u inostranstvo, a dok smo bile tamo moja sestra i ja smo razgovarale sa bugarskom konobaricom. Pitala je o našoj posjeti i nekako smo došli do teme lošeg zdravlja naše majke. U tom trenutku, stavila je ruku na rame moje sestre i uputila joj pretople riječi utjehe. Onda je izvadila nešto iz džepa svoje uniforme. Bila je to fotografija djevojčice sa konjskim repom. Rekla je: “Ovo je moja kćerka, ima samo dvije godine, a odvojili su je od mene”. Onda nam je uputila osmijeh utjehe i pogled razumijevanja i jednostavno rekla: “Svi mi imamo poteškoće”.

Stvarnost. SubhanaAllah, postoje neke stvari koje jednostavno mogu spojiti čovječanstvo zato što je to stvarnost sa kojom se svi suočavamo.

Tokom poteškoća bukvalno ste obasuti blagodatima. Ali vaše srce i um su toliko usmjereni na vihor da ne vidite sve dobre stvari oko sebe. A čak ukoliko ih vaše oči vide, vaš um je toliko preokupiran da to čak ne prepoznaje. Zato duboko udahnite, gledajte kako sunce izlazi u novom danu, slušajte cvrkut ptica, gledajte svoje voljene kako hodaju i razgovaraju oko vas, idite na posao ili školu i borite se tokom dana- jer čak i u vašoj borbi, postoji neobična i čudesna ljepota.

Zapravo nikada se nije radilo o stvarnom iskušenju kroz koje prolazite, jer svaka živa stvar prolazi kroz iskušenja; iako se javljaju u drugačijim oblicima. Riječ je o – turbulenciji tokom vaših neprilika i onome s čim ste morali suočiti nakon njih; vašoj reakciji ili staloženosti, vašim riječima ili vašoj šutnji. Vidite, rijetko je riječ o samom iskušenju, ali gotovo uvijek je riječ samo o vama.

Ponekad ispred vas se mogu zatvoriti vrata i možete osjetiti njihov utjecaj jer to su bila vrata koja ste gledali. Ali, kao što je to kazao Ibn Kajjim, nijedna vrata se ne zatvore, a da Allah iz svoje milosti ne otvori barem još dvoje drugih vrata. Samo treba da osluškujemo Allahove znake oko nas, potražimo vrata koja su otvorena i koja su sada odškrinuta. Možda ćete biti prijatno iznenađeni.

Život će vas naučiti ako mu dozvolite da vas podučava, donijet će vam svoje koristi ako mu dopustite, obučit će vas ako mu dozvolite da vas obučava. Ključ je biti njegov učenik i ostati njegov učenik kroz sito i rešeto.

Nastavite da se trudite.

Vrata se obično otvore nakon posjednjeg sustalog kucanja.

Možda odlaganje ispunjenja vaših želja počiva na koristi koju Allah želi za vas. Budite strpljivi. Nemojte brinuti. I budite optimistični. Zaista, blagodati koje vas očekuju su daleko veća od onoga što ste željeli, a niko nije velikodušniji od Allaha.

Kada se razboli osoba koju volimo, kažemo da je to iskušenje; a kada se razboli osoba koju ne volimo kažemo da je to kazna. Kada osoba koju volimo prolazi kroz poteškoće, kažemo da je to zbog toga što je dobra osoba; a kada osoba koju ne volimo prolazi kroz poteškoće, kažemo da je to zbog toga što se ogriješila o druge. Budite pažljivi u donošenju suda o drugima, jer Njegove odluke nisu zasnovane na vašim željama.

I kada vas obuzme očaj, ne brinite. Allah liječi sva srca.

Ko god stavi Allaha u svoje srce, niko ga nikada neće povrijediti.

 

Napisala: Ferhija Jahja

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.