Djevojka iz Australije: “Đavolji islam me je natjerao da ga prigrlim”

0

Sara Prajs, djevojka iz Australije kaže da je najveći izazov koji joj predstoji, nakon što je prihvatila islam, raditi na promjeni svijesti prema islamu i za nju je to trud ravan džihadu, a njeno lično iskustvo najbolji poticaj u borbi protiv islamofobije u nemuslimanskim društvima.

Sara je odrasla na jugu Australije, u konzervativnoj katoličkoj porodici. Prije svog dolaska u Maleziju na studije, 2013. godine nikada prije nije srela nekog muslimana, niti išta saznala o islamu. Sve što je znala o islamu bilo je ono što je naučila u svojoj porodici, da je islam đavolja, falcificirana vjera koja ponižava i degradira ženu.

Ali ono sa čime se susrela na univerzitetu i postupci njenih kolegica pod hidžabom kod nje su izazvali “kulturološki udar”. Vidjela je da su to djevojke koje studiraju različite znanosti, da imaju svoje neovisno mišljenje i stav, a da pet puta dnevno izdvajaju po desetak minuta kako bi obavile namaz. Sve ovo je bilo u velikoj koliziji sa onim što je ona znala i čula o islamu i muslimanima.

Prvih dana svojih studija u Maleziji, Sara je izbjegavala svaki vid priče o islamu, kako kod svojih kolegica ne bi izazvala negativne reakcije. Kada je čula kako muslimanke pozitivno govore o Isa, a.s., i od njih saznala da i Kur’an govori o njemu i njegovoj majci, to je podstaklo da počne istraživati i čitati Kur’an.

U razgovoru sa Marinom Mahatir kćerkom bivšeg premijera Mahatir Muhammeda, ova dvadesettrogodišnja djevojka čula je brojne primjere islamskog poštivanja žene i odnosa prema ženi, za razliku od njenog položaja na Zapadu kroz vijekove. Također je u razgovoru s njom saznala za pionirske poduhvate muslimana u osnivanju univerziteta i instituta.

Istražujući i proučavajući islam, ona je shvatila varku koju je crkva promovirala da je islam đavolja vjera, i krajem 2014. godine ona je prihvatila islam i izgovorila riječi šehadeta. Ona kaže da je sa izgovorom šehadeta kasnila jer se bojala reakcija svoje porodice, koja i danas očekuje da će se ona pretvoriti u teroristu, smatrajući njen namaz ‘neprijateljskim činom.’

Nakon prihvatanja islama, njena osjećanja su bila pomiješana. S jedne strane osjećala je ogromnu sreću i zadovoljsto, a sa druge strane izgubila je svoje brojne stare prijatelje. Njeni roditelji nisu željeli više biti u njenoj blizini kada na glavi nosi hidžab. Islamski način života je podrazumijevao prekidanje konzumiranja alkohola i odlaske na večernje žurke, što je udaljilo od prijašnjeg ambijenta. Sada je student na master studiju i sigurna je da nikada neće odustati od svoga islama.

Ona ističe da je potpuni optimista kada je budućnost u pitanju, jer je, inače, Allah ne bi odabrao da bude vjernica i vjeruje u njega. Očekuje da će je njena porodica prihvatiti i nada se da će biti u prilici promijeniti svijest ljudi o islamu, dodajući: To je za mene džihad.

Nakon godinu ipol od prihvatanja islama, ona ističe svoju ljubav prema Australiji, ali zbog narastajuće islamofobije i rasnih nejednakosti ne namjerava se vratiti tamo. Želi jedno vrijeme provesti u nekoj od arapskih zemalja kako bi naučila što više o islamu, a zatim se vratila i to prezentovala ljudima tamo.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.