2. Decembar 2017

Lanac restorana brze hrane McDonald’s se izvinio nakon što je u petak na Twitteru objavljen video snimak devetnaestogodišnje studentice muslimanke kojoj je zabranjen ulazak u restoran zbog hidžaba.

Video, koji je objavila prijateljica žene, pokazuje zaštitara kako od nje traži da skine hidžab.

Ona je odbila i iskoristila svoj telefon da snimi incident koji se dogodio u sjevernom Londonu.

Katarki isječak prikazuje zaštitara kako više puta traži od djevojke da skine hidžab nakon što joj nije dozvolio da uđe u restoran.

Ona pita zaštitara zašto ne može ući u McDonald’s, ali on kaže ‘radi se samo o tome da se skine’.

Videozapis se dalje nastavlja njenim odgovorom.

“To nije samo pitanje skidanja. Nosim ovo iz vjerskih razloga i ne stidim se, i stajaću u redu i dobit ću hranu koju hoću jer ovo nije uredu”, kaže ona.

Na kraju osoblje je tražilo od nje da prestane biti nepristojna i rečeno je ako prestane snimati da će biti uslužena, ali ona se odlučila da ode, rekavši da nije više gladna i da se nikada više neće vratiti u McDonald’s.

“Konačno se događa i meni, kao što se dogodilo i mnogim drugima koje nose hidžabe”, kazala je ona za britanski Guardian.

“Nije izgledalo stvarno jer sam vidjela jako puno sličnih videozapisa, a konačno se meni dogodilo u stvarnom životu. Bila sam u velikoj nevjerici.

Prijateljica sa kojim sam bila je bila šokirana i prestrašena i kazala je da je rizična situacija. Kada se završilo, konačno sam shvatila koliko ovakve situacije mogu postati opasne. Ovo nije samo izolovani incident”, kazala je ona.

“Nikada više neću ući u McDonald’s”.

McDonald’s ‘nema politiku koja ograničava ili spriječava bilo koga ko nosi hidžab ili bilo koju drugu vjersku odjeću da uđe u neki od njegovih restorana’, kazala je glasnogovornica restorana.

“Dobrodošli su pripadnici svih vjera i želiimo da se izviniti klijentu, budući da se ova situacija nije trebala dogoditi”, kazala je ona.

“Uzimamo ovo pitanje vrlo ozbiljno i riješit ćemo to sa pojedincima koji su uključeni”.

Izvor: IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles