28. Novembar 2017

Povezana slika

Iako se uvijek smatralo da su roditelji mnogo više emotivno vezani za svoju žensku djecu nego mušku, čini se da je i zaista tako.

Naime, američko istraživanje je pokazalo da se očevi zaista drugačije prema kćerkama nego prema svojim sinovima. Naučnici su istraživali kako mozak očeva reaguje prema djeci i da li se svjesno ili nesvjesno ponašaju drugačije.

Rezultati su pokazali da su očevi svojim djevojčicama davali više koristeći analitički govor, dok su se sa dječacima igrali grublje.

Takođe, očevi su dobili zadatak, da gledaju fotografije djece sa sretnim, neutralnim i tužnim izrazom lica dok im doktori snimaju mozak. Očevi koje imaju mušku djecu, emotivnije su reagovali na fotografije dječaka sa neutralnim izrazom lica, dok su očevi djevojčica emotivnost pokazali gledajući fotografije sa njihovim sretnim izrazom.

“Ako dijete plače i traži oca oni koji imaju djevojčice prije će reagovati“, rekla je doktorica Dženifer Maskaro.

S druge strane, očevi sa sinovima manje razgovaraju i obraćaju pažnju na njihove emotivne potrebe, pa samim tim, manje i pokazuju svoje emocije, što izuzetno može da utiče na emotivni razvoj djeteta.

Izvor: Akos.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles