20. Novembar 2017

Vrhovni federalni sud Iraka presudio je da je referendum o kurdskoj nezavisnosti neustavan i da su rezultati glasanja ništavni.

Vrhovni federalni sud Iraka presudio je da je referendum o kurdskoj nezavisnosti, održan 25. septembra, bio neustavan i da su rezultati glasanja ništavni, kazao je Reutersu zvaničnik tog suda.

Agencija navodi da je Vrhovni federalni sud odgovoran za rješavanje sporova između centralne vlade Iraka i regija, uključujući Kurdistan.

Regionalna vlada Iračkog Kurdistana saopćila je prošle sedmice da će poštivati odluku Saveznog suda, koji je zabranio otcjepljenje te regije od Iraka.

“Vjerujemo da ova odluka mora postati osnova za početak sveobuhvatnog nacionalnog dijaloga između Erbila i Bagdada kako bi se riješile sve nesuglasice”, navedeno je tada u saopćenju Regionalne vlade Kurdistana.

Sporni referendum

Irački Vrhovni federalni sud presudio je 6. novembra da nijedna regija ni pokrajina ne može proglasiti odvajanje od Iraka, reagirajući na kurdski referendum o nezavisnosti.

Bagdad i Erbil sukobili su se zbog referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra u Kurdistanu i spornim područjima.

Većina Kurda (92 posto) podržala je nezavisnost na referendumu, koji je Bagdad osudio kao nezakonit.

Nakon referenduma Bagdad je Kurdistanu nametnuo zabranu međunarodnih letova te poslao snage Vlade i provladinu miliciju da zauzme područja izvan regije na koju Kurdi polažu prava od 2014, što je rezultiralo sukobima između snaga povezanih s Bagdadom i kurdskih pešmergi.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles