Medresa Jusufija u Granadi, Španiji

1

Image may contain: indoor

Osnovana je 1349. godine od nasridskog emira Granade, Jusufa I, i bila je glavna vjerska škola sve do osvajanja grada 1492. godine.

Godine 1499., katolička politika ugnjetavanja muslimana Gradande kulminirala je zatvaranjem škole i spaljivanjem svih knjiga. Medresa je pretvorena u gradsku vijećnicu sve do 1858. godine kada je zgrada prodata kao skladište tekstila. Zgrada je preživjela više požara i restauracija.

Grad je otkupio zgradu početkom 20. vijeka, što je dovelo do daljih restauratorskih radova 1939. godine. Godine 1942. dogodio se neuspjeli pokušaj da se zgrada pretvori u sjedište crkvenog instituta, a 1976. zgrada je postala dio Univerziteta u Granadi.

Čak i danas musala (prostor za namaz) je ostala gotovo netaknuta, a različiti ajeti Kur'ana, dove i moto Granade: ‘Nema pobjednika osim Allaha’ krase njene zidove.

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

No automatic alt text available.

Image may contain: indoor

No automatic alt text available.

Image may contain: indoor

Izvor: islambosna.ba/facebookIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

1 komentar

 1. Medresa Jusufija u Granadi, Španija

  što je tipično djela Jusufa I. Zgrada je velicanstvena, sa ulazom iz mramora čiji su ostaci netaknuti.

  Medresa je funkcionisala kao univerzitet do kraja 1499. godine, kad je sultan Boabdil iz Emirata Granade kapittulirao pred hordama Ferdinanda i Isabelle.
  Među temama koje su predavali su teologija, pravo, medicina, astronomija, logika, matematika uključujući geometriju i mehaniku, arapski…

  https://www.youtube.com/watch?v=Nf9xiU62kTc

  P.S.
  Phillip K. Hitti, George Sarton u potpunosti su potvrdili ulogu koju su muslimanski srednjovekovni naučnici igrali ne samo u oblasti očuvanja znanja prethodnih generacija, već i vlastitog originalnog doprinosa nauke.

  George Bernard Shaw je rekao da su srednjovjekovni monasi iz neznanja ili predrasuda stvorili jednu vrlo ružnu sliku islama. I ne samo to, uputili su mu uvredljive izraze. On je najpreciznije proučavao sve ove stvari i došao je do zaključka da je poslanik Muhammed, s.a.v.s., morao biti nazvan spasiocem čovječanstva.
  P.S.
  Za vrijeme vladara el-Hakema (756-788) uspostasvlja se prvi univerzitet u Andaluziji. Kordova je postala najveci centar znanosti u Evropi kada je ostatak kontinenta zivio u neznanju i tmini. Bila je cisto cudo svijeta. Dvjesta hiljada kuca u samom gradu i milion stanovnika, sest stotina dzamija, devet stotina javnih kupatila, pedeset bolnica, sa mnogim marketima, zastupajuci osamnaest hiljada radionica. Prosperitet drugih gradova nije izostajao. Sve vrste trgovine i biznisa, sa petnaest hiljada tkalaca platna. Slobodno bi mogao hodati Kordovom noci i po sesnaest kilometara potpuno svjetiljkama osvijetljen i kaldrmisanim ulicama. Sedam stoljeca kasnije to je bila inovacija u Londonu, Parizu i cijeloj Evropi. Doveden je akvedukt-vodovod koji je snabdijevao cijeli grad vodom. Savrseni sistem irigacije pretvorio je Valenciju u najljepsi vrt u Evropi, te jos danas postoji kao takav. Jedan od najvecih poduhvata bio je vodena brana Toleda. Primjenom plime i osjeke punili su se bazeni vodom, snabdijevajuci stanovnistvo Toleda. Toledo, Kordova i Granada postadose veliki centri znanosti i umjetnosti u tadasnjoj Evropi. Muslimanska Spanija je dala najsjajnije intelektualne gigante i naucnjake srednjeg vijeka, ukljucujuci Ibn Rusda (Averosa), Ibn Arabi, Ibn Zuhr, Ibn Bejtar, Ibn Hatib, Dinavardi, Abdul-Kasim el-Zahravi, Ibn Badza, Ibn Tufejl i drugi.

  Ibn Rusd (Averos) je najveci filozof svih vremena, prema statistici eminentnog americkog historicara, orjentaliste George Sartona. Najpoznatija djela iz filozofije, medicine I fikha (serijat) napisao je za svoga zivota 67 djela, dvadeset osam iz filozofije, pet iz teologije I osam iz oblasti fikhha, cetiri iz oblasti astronomije, dva iz gramatike I 20 iz medicine. Bio je najpoznatiji komentator Aristotelovih djela, koja su izazvala zivu iltelektualnu diskusiju na pariskom univerzitetu, tako da se citav univerzitet podijelio na pristalice Averosa, pod vodstvom profesora Siger de Rheims-a i protivnike Ibn Rusdovog filozofskog pravca (odnosno zastitnike crkvene linije). Njegova djela su se izucavala Evropom sve do sredine 19.stoljeca 1852.

  Abul-Kasim (Abulkases ili Alsaravius), poznat kao doktor, hirurg, licni ljekar halife u Kordovi. Ostavio je iza sebe monumentalno djelo al-Tasrif, enciklopedijsko djelo u trideset tomova, posveceno medicini, znanosti. Zadnja toma su posvecena hirurgiji. Djelo mu je prevedo na latinski Gerard od Cremone, izdato u Veneciji (Italija) 1447, u Njemackoj u Strassburgu 1532, u Baselu (Svajcarska) 1541, u Oxfordu (Engleska) 1778. Ovo djelo uzivalo je veliku popularnost na Zapadu, te nekoliko stoljeca se koristilo kao glavni izvor uputa u hirurgiji pri bolnicama Evrope. Posjedovao je preko dvesta hirurskih instrumenata (zapisano u njemackoj historiji Gescihte der Chirurgie, napisao je A. Grait, a izdata 1898. U Berlinu). Vrijedno bi bilo spomenuti i Ibn Arebija i mnoge druge.

  Postoji uistinu plejada islamskih filozofa o svakom nesto reci iziskivalo bi citavu knjigu, pa se zato treba zadooljiti pominjanjem samo nekih. Suhravardi (1163) i njegovo djelo Filozofija iluminacije, prevedeno na engleski (Caravan Books, New York, 1969.) U djelu je sadrzana njegova cuvena poruka covjecanstvu “Pravo ili istinito razumijevanje dogadja se kod onih koji su u konstantnom stanju transformacije, iz visih u vece sfere, snagom sticanja znanja.”

  Matematičke znanosti imaju neizbrisive tragove arapsko-islamskog doprinosa. Riječi “algebra”, “zero”, “cifra”, “šifra”, “ta'rifa”, itd. arapskog su porijekla. Zasluga za otkrivanje trigonometrije pripada muslimanskim matematičarima. Na kraju treba znati da su ovo samo neki od brojnih primjera koji govore o zasluzi muslimana u razvoju i napretku ljudske civilizacije. “Civilizovani” Zapad ih je omeo u njihovom daljem napretku. Zapadnjaci se danas ponose onim što su dali u razvoju civilizacije. Po njima sva zasluga pripada samo njihovim naučnicima, a muslimani se i ne spominju. Koliko su oni zaista dali govori i činjenica da je njihov filozof Engels izjavio da je spaljivanje biblioteka u Bagdadu, Kordovi, Granadi, (da dodam Sarajevu) unazadilo ljudsku civilizaciju za 1000 godina. Na kraju, s pravom možemo istaći da predstavnici islamske nauke nisu zaostajali ni za jednim od velikih imena u historiji nauke, mada se to i dan danas pokušava, i u dobroj mjeri uspjeva, prikriti. S pravom možemo reći da je Istok prednjačio nad Zapadom, kako na polju nauke tako i na polju kulture. XX-to stoljeće.

  O vjernici! Budite čvrsti radi Allaha, svjedočite u ime pravde i nemojte da vas neprijateljstvo nekog naroda navede da ne postupate pravedno. Budite pravedni, to je najbliže bogobojaznosti. I bojte se Allaha. Zaista je Allah uvijek obaviješten o onom što vi radite. (Kur’an, 5:9)

  http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=55435
  https://www.youtube.com/watch?v=CP3m0QtETF4&t=78
  https://www.youtube.com/watch?v=RnFrRFaJdMs

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.