14. Oktobar 2017

Kršćanski anti-Baleka pobunjenici ubili su najmanje 25 muslimana unutar džamije u gradu Kembe na jugu Centralnoafričke Republike.

Pobunjenici su u radnim jutarnjim satima u srijedu opkolili i napali Djimbi džamiju, kazao je u petak Abdurrahman Bornou, predsjednik Vijeća starješina grada Kembe.

Tokom napada imam i njegov zamjenik su ubijeni, kazao je Bornou.

Osman Mahamat, vođa muslimanske zajednice, je kazao da je ogorčen zbog ponašanja nekih njegovih zemljaka koji promovišu međusobnu mržnju.

“Moramo udvostručiti predostrožnost. Ubijamo jedni druge. A u ovom ratu nema pobjednika niti gubitnika”, kazao je on.

“Ono što se upravo dogodilo u Djimbiju je razarajuće”, kazao je on.

Lokalne vlasti su proglasile tri dana žalosti.

Rat u Centralnoafričkoj Republici traje duže od četiri godine. U martu 2013. godine su pobunjenici, uglavnom pripadnici koalicije Seleka, koju čini više muslimanskih grupa, sa vlasti svrgli vladu predsjednika Francouis Bozize, kršćanskog lidera, koji je došao na vlast 2003. godine državnim udarom.

Od 2013. godine na hiljade osoba je ubijeno, a na hiljade je pobjeglo iz svojih domova kako bi zatražili utočište u susjednim zemljama, uključujući Kamerun i Čad.

Amnesty International je procjenio da je više od 5 hiljada osoba, većinom civila, ubijeno u sektaškom nasilju uprkos prisustvu međunarodnih snaga.

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles