6. Oktobar 2017

Koalicija pod saudijskim vodstvom uvrštena na UN-ovu listu onih koji ubijaju ili sakate djecu u ratu u Jemenu.

Multinacionalna koalicija pod saudijskim vodstvom uvrštena na UN-ovu listu onih koji ubijaju ili sakate djecu u ratu u Jemenu, prenose agencije.

U tekstu se navodi kako su akcije koalicije rezultirale sa 683 ubijena djeteta tokom 2016. godine, te da je koalicija izvršila 38 napada na škole i bolnice u Jemenu.

Jemenske vladine snage, koje koalicija podržava, i pobunjenički pokret Husi također su na listi.

Koalicija negira da namjerno napada civile ili infrastrukturu.

Više od 8.530 ljudi, od kojih je 60 posto civila, ubijeno je i 48.000 je ranjeno u zračnim udarima i borbama na terenu od marta 2015. godine, navodi  UN.

Nestašica hrane i epidemija kolere

Sukob je također ostavio 20,7 miliona ljudi u potrebi za humanitarnom pomoći, stvorio je najveću svjetsku nestašicu hrane i doveo je do epidemije kolere u kojoj je zaraženo 775.000, a preminulo 2.130 osoba.

Generalni sekretar UN-a svake godine objavljuje izvještaj o djeci u oružanim sukobima koji sadrži aneks s „uvrštenim stranama“ optuženim za brojna kršenja zakona i pravila rata.

Jemenske vladine snage, pobunjenički pokret Husi i oružana grupa Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP) uvršteni su na listu drugu uzastopnu godinu

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles