3. Oktobar 2017

Muftija Assadovog režima stao je na stranu Indije po pitanju Rohinja krize u televizijskom intervjuu prošle sedmice.

U pokušaju da opravda deportovanje 40 hiljada muslimana Rohinja, indijska vlada je prošle sedmice kazala vrhovnom sudu zemlje da su Rohinja muslimani koji su pobjegli iz Mijanmara ‘ozbiljna sigurnosna prijetnja’, povezujući Rohinja narod sa ekstremističkim grupama.

Ahmed Bedrudin Hasun, najveći vjerski autoritet Assadovog režima, tvrdio je u intervjuu za televizijski indijski kanal WION da postoji ‘velika propaganda protiv vlade Mijanmara’, tvrdeći da se 450 hiljada izbjeglica iz zemlje u medijima spominje ‘najmanje stotinu puta dnevno’, implicirajući da se poteškoće izbjeglica pretjeruju.

Hasun je zatim spomenuo pet džamija u glavnom gradu Mijanmara zapitavši se ‘ako već vlasti Mijanmara ruše džamije zašto ih nisu srušili u glavnom gradu’. Navodeći dalje da to u stvari nije vjerski problem, već pitanje sigurnosti. On je okrivio medije zbog rasplamsavanje vjerskih tenzija.

“Nemojte da vas mediji zavaraju. Medijski izvještaji također mogu biti pogrešni. Izvještavajte sa terena. Idite u Mijanmar i vidite kako muslimani i i budisti tamo žive zajedno i onda sudite. Kažem to jer mi smo pretrpili istu sudbinu od strane zapadnih medija”.

Indija je izjavila da su Rohinja ‘ilegalni imigranti’, a ne izbjeglice. Vlada je također tvrdila da imaju obavještajne podatke o potencijalnim vezama između Rohinja izbjeglica i terorističke organizacije Islamska država, dok lideri zajednice odbijaju takve veze.

Ministar unurašnjih poslova Indije, Kiren Rijiju je kazao Reutersu ‘svi oni su ilegalni imigranti’, dodajući da će svi biti deportovani.

Direktorica Human Rights Watcha za Južnu Aziju, Meenakashi Ganguly je kazala da ‘indijske vlasti trebaju poštovati indijske međunarodne pravne obaveze, a ne prisilno vraćati bilo kojeg Rohinju u Mijanmar bez da prvo pošteno ispitaju njihova potraživanja kao izbjeglica’.

Prema izvještaju Amnesty Internationala, Hassun je dobio ovlasti od svog predsjednika da odobri pogubljenje 13 hiljada zatvorenika u zatvoru Sajdnaja u posljednjih pet godina, a ranije je izjavio da će ‘obučiti bombaše-samoubice’ kako bi pokrenuo napade na Evropu i SAD ukoliko SAD pokrene zračne napade na ‘Siriju i Liban’.

Hasun je pristalica sirijske vlade od početka građanskog rata i u više navrata se pojavljivao pored Assada.

Vrhovni sirijski vojni zapovjednik je prošlog mjeseca prijetio sirijskim izbjeglicima, a nakon kritika se izvinio.

General-major Issam Zahreddin, govoreći o Sirijcima koji su pobjegli od nasilja, je kazao na državnoj televiziji: “Ako znate šta je dobro za vas, niko od vas se neće vratiti”.

Više od pola miliona Rohinja muslimana je pobjeglo iz Mijanmara uslijed nasilja kojeg je visoki komesar UN-a za ljudska prava Zejd Ra’id el-Hussein opisao kao ‘udžbenički primjer’ etničkog čišćenja.

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles