Luksemburg: Institucionalna islamofobija – Advokatici sa hidžabom onemogućeno polaganje zakletve

0

Minulog čertvrtka, na Višem sudu pravde u Luksemburgu održana je svečana ceremonija polaganja zakletve za stotinjak novih advokata. Svi kandidati uredno su položili zakletvu izuzev jedne kandidatkinje koja je lišena tog prava zbog nošenja hidžaba.

Kako izvještavaju luksemburški mediji, kandidatkinja je ispunjavala sve uslove za polaganje zakletve, međutim, predsjednik Advokatske komore, François Prum, zloupotrijebio je svoje ovlasti onemogućivši polaganje zakletve budućoj advokatici.

– Ukoliko se pojavi bez mahrame, biće joj omogućeno da položi zakletvu, izričit je bio gospodin Prum. Međutim, kandidatkinja je odbila odreći se svog hidžaba.

Hidžab je, podsjetimo, jedna od osnovnih vjerskih obaveza svake punoljetne muslimanke, te se ni u kojem slučaju ne radi o vjerskom simbolu.

Za aktere luksemburškog pravosudnog sistema ovo je prvi incident ovakve vrste, ali bojimo se ne i posljednji. – Islamofobična praksa osobito je prisutna u sredinama gdje muslimanska vidljivost dobija na intenzitetu, kakav je slučaj u mnogim evropskim zemljama, pa i u Luksemburgu.

Pojava muslimanki, intelektualki, koje žele biti aktivni članovi društva a koje pritom ne pristaju odreći se svog vizualnog identiteta, dovodi do toga da iste nerijetko postaju žrtve diskriminacije od strane onih koji pri sebi nemaju dovoljno interkulturalnog kapaciteta. Za posljedicu imamo slučajeve o kojima govori i ovaj prilog, a to je zloupotreba položaja ili pak tendenciozno tumačenje pravnih tekstova od strane odgovornih lica, sa ciljem vršenja pritiska na pojedince, ne bi li se odrekli svog osnovnog ljuskog prava – prava na slobodu misli, savjesti i vjere.

U zemljama koje su prvi susjedi Luksemburga, u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, desničarske stranke koje svoj politički program i predizborne slogane otvoreno baziraju na antiimigracionom i antimuslimanskom diskursu, dobijaju na popularnosti. Tome svjedoče i rezultati jučerašnjih izbora u Njemačkoj.

Bojati se da će se opšta islamofobična klima koja vlada u zemljama u okruženju negativno odraziti i na stanje ljudskih prava u Luksemburgu. Zbog navedenog, raduje činjenica da se trenutno vrše posljednje pripreme pred zvanični početak rada Observatorija za islamofobiju u Luksemburgu.

.

IDENTITET.LUIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.