Muslimani u Sandžaku prikupljaju novčanu pomoć za Rohingya muslimane

0

Image result for Muslimani u Sandžaku prikupljaju novčanu pomoć za Rohingya muslimane

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) danas je u svim džamijama na području Sandžaka organizirao prikupljanje novčane pomoći za Rohingya muslimane koji su zbog nasilja u azijskoj državi Mijanmar izbjegli u Bangladeš.

Nakon džuma-namaza danas je ispred džamija bila postavljena sergija gdje su vjernici donirali novčane priloge. Imami su tokom hutbe (obraćanja) istakli da su Rohingya muslimani trenutno najugroženija nacionalna manjina u svijetu i pozvali vjernike da doniraju novčana sredstva kako bi se muslimanima Mijanmara bar donekle ublažile patnje koje preživljavaju.

„Svakodnevno su izloženi ubijanju, protjerivanju i getoizaciji od strane većinskih budista. Nad njima se kontinuirano vrši rasna, vjerska, socijalna i svaka druga diskriminacija, tako da žive u nehumanim uslovima na rubu egzistencije“, navedeno je u poruci koju su vjernicima u Sandžaku prenijeli imami Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

U Gazi Sinan-begovoj džamiji, u centru Novog Pazara, prisustvovao veliki broj vjernika. Imam džamije Enver ef. Omerović rekao je da su muslimani Mijanmara danas gotovo bez ikakvih prava i da, bez obzira na zločine, asimilaciju i pritiske, oni nikad nisu napustili islam i put Poslanika Muhammeda.

„Ne pamti ova ljudska civilizacija i ljudski rod da se desilo ovo što se dešava ovim muslimanima. To gleda čitav svijet i niko ništa ne reaguje. Ovo nas tera da razmislimo zbog čega se ummet Muhammeda nalazi u ovom stanju“, rekao je Omerović predočivši vjernicima da se sjete muslimana Mijanmara i čine dovu (molitvu).

On je vjernicima poručio da su dužni da se njih sjete i pričaju o njima, ali i da opstankom, kako je rekao, kao pravi muslimani na području Sandžaka i Srbije, na taj način pomognu sebi i svim muslimanima svijeta.

Na tribini „Genocid u Burmi, pouke i poruke“, održanoj prošle sedmice na Fakultetu za islamske studije (FIS) u Novom Pazaru zatraženo je da se prekine sa nasiljem nad Rohingya muslimanima u Arakanu (Burmi).

Muslimani sa prostora Sandžaka do sada su se odazivali humanitarnim akcijama za pomoć ugroženimmuslimanima u svijetu.

Prikupljanje pomoći za Rohingya muslimane najavljeno je i iz Mešihata IZ Sandžak Islamske zajednice Srbije (IZS).

Zbog nasilja nad Rohingya muslimanima, iz Mijanmara je do sada iseljeno preko 410 hiljada ljudi.

(AA)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.